Бежанците отказват настаняване на палаткии фургони
Бежанците отказват настаняване на палаткии фургони

Новият план на правителството да премести бежанците от хотелите в палаткови лагери остана без резултат. Украинците, търсещи подслон, трябваше да бъдат настанени в бази в Елхово и Сарафово. Интерес от тяхна страна обаче почти нямаше.

Първите украинци, които пристигнаха в Елхово, казаха, че условията в центъра им напомняли на затвор. Във фургоните няма климатизация, въпреки обещанията на властите.

„Условията не са добри, не ни предложиха нищо друго. Молихме всички доброволци, които бяха в хотелите“, каза украинка.

Бежанският център в Елхово е създаден за настаняване на нелегални мигранти при евентуален натиск по границата. Той разполага с общо 306 фургона, като от тях 221 са жилищни. Общият капацитет е за над 1 700 души. Досега никога не е използван.

Въпреки организацията, бежанците отказаха да бъдат настанени заради лоши битови условия. Тези, които дойдоха с леки автомобили, потърсиха варианти за частно настаняване.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната са готови да настанят предимно майки с малки деца и възрастни хора. Те ще останат в буферната зона за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Днес пристигнаха първите три автобуса с хотели в Слънчев бряг със 120 души.

За да се запознаят на място с условията за настаняване в буферната зона в Сарафово, пристигнаха представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви