Украйна не изнася зърно заради пристанищна блокада
Украйна не изнася зърно заради пристанищна блокада

Президентът на Украйна Зеленски заяви, че руската блокада на морските пристанища пречи да изнесе 22 милиона тона зърно, предаде Асошиейтед прес.

Във вечерното си обръщение Зеленски заяви, че резултатът е заплаха от глад в страните, зависещи от зърното. И може да създаде нова миграционна криза. Той обвинява, че „това е нещо, към което руското ръководство явно се стреми“.

Зеленски обвинява Москва, че „умишлено създава този проблем, така че Европа да страда. И Украйна да не печели милиарди долари от износа си“. Украинският президент нарече „цинични“ и лъжа твърденията на Русия, че санкциите ѝ пречат да изнася повече от своите храни.

В телефонен разговор с Ердоган вчера Путин заяви, че Русия е готова да разреши  износ на зърно от украинските пристанища. Тома можело да стане в координация с Турция. Путин е изтъкнал, че Русия може да изнася значителни обеми храни и торове, ако санкциите срещу страната бъдат вдигнати, сочат стенограми на разговора.

„По време на разговора акцент беше сложен върху осигуряването на безопасното плаване в Азовско и Черно море, след като бъдат премахнати пуснатите мини“, посочва Кремъл. „Владимир Путин изтъкна готовността на Русия да улесни безпрепятствения морски превоз на стоки в координация с турските партньори. Това се отнася и за износа на зърно от украински пристанища“.

Русия и Украйна заедно осигуряват около 29 на сто от износа на пшеница в света, главно през Черно море, както и на 80 на сто от слънчогледовото олио. Украйна е голям производител и на царевица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви