Турция сменя името си
Турция сменя името си

Турция официално иска от ООН и други международни организации да променят изписването на името на страната на Тюркийе.  Това съобщи днес министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Анкара ще изпрати официално писмо до всички релевантни международни организации. И очаква промяната на името да стане официална след тази седмица, заяви Чавушоглу пред Анадолската агенция. По думите му ООН е „готова“ за промяната. Анкара насърчава замяната на англоезичното наименование Търки (Turkey) с името Тюркийе (Turkiye) в голямата част от международната си кореспонденция, включително при отразяването в чуждестранни медии.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган издаде през декември указ за замяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркийе (Turkiye) на английски, френски и немски, както и на други езици. Като Turkiye се използва и в етикетите на продуктите за износ.

Терминът Тюркийе (Turkiye) „представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турския народ по най-добрия начин“. Това се посочва в указа на Ердоган. Точната причина зад преименуването и избрания момент за това остава неясна, отбелязва ДПА. През декември държавната телевизия ТРТ се позова на статия, според която думата Turkey има „неласкави“ конотации на английски език, тъй като се отнася за „голяма птица, произхождаща от Северна Америка“ /пуйка/. Или за „нещо, което пада лошо“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви