Русия тарантира свободно извозване на украинско зърно
Русия тарантира свободно извозване на украинско зърно

Русия ще осигури безпрепятственото преминаване на кораби с украинско зърно, ако Украйнаразминира своите териториални води. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция.

Русия гарантира свободното извозване на украинско зърно с корабите, които в момента са блокирани в украинските пристанища. Но за целта трябва украинските представители да разминират крайбрежните води, които се намират в териториалното море на Украйна, каза той.

„Ако бъде решен проблемът с разминирането, а ние вече седмици наред привличаме вниманието на вълнуващите се от този въпрос западни колеги, военноморските сили на Русия ще осигурят безпрепятственото преминаване на кораби в Средиземно море и по-нататък до местоназначението им”. Това подчерта Лавров. Той беше категоричен, че Русия вече отдавна е направила всичко необходимо, за да реши проблемите с продоволствената сигурност.

Войната в Украйна и мащабните санкции, въведени от САЩ и ЕС срещу Русия, доведоха до нарушаване в доставките на зърно. Това повишава риска от продоволствена криза в различни държави по света. От началото на годината цените на пшеницата и царевицата се увеличиха значително. Запасите от пшеница в света ще стигнат едва за 10 седмици. Това отбелязаха по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН от 21 май. А ситуацията е по-тревожна, отколкото по време на кризата през 2007-2008 г.

Преди това Лавров заяви, че световната продоволствена криза е настъпила много преди войната в Украйна и е била причинена, наред с другото, от пандемията от коронавирус и погрешни изчисления на западните държави. Същевременно той изтъкна, че сегашната ситуация е изострила проблема и че западните санкции са една от основните причини за прекъсването на доставките на храни, което изостря кризата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви