Превозването на украинските бежанци от хотели по морето към държавни бази в страната продължава и днес. Вчера преместването започна с фалстарт. От гарата във Варна само петима украинци се качиха на влака, а в Бургас желаещите бяха 57 души.

Бежанците пристигнаха в столицата късно вечерта. Доброволци ги посрещнаха със сандвичи и вода, а след това украинците отпътуваха за базата в Паничище.

„Най-вероятно украинските граждани вчера са се отказали в последния момент. Имаме организирани автобуси и влакове. В хотелите са раздадени декларации, които украинците трябва да подпишат”, каза Константин Ботев, държавен експерт от Дирекция „Туристическа политика” в Министерство на туризма.

„Основната причина за отказа за транспортиране вчера беше тоталната липса на информация от Кризисния щаб и от Агенцията за бежанците. Много ясно беше разбрано, че няма да останат по хотелите. Очакванията бяха, че ще ги преместят на места, където ще могат да се интегрират в българското общество. Отговори няма, притеснява ги неизвестността”, коментира Роман Куваев – доброволец, който помага на бежанците.

„След като разбраха, че ще ги преместят в Паничище, бежанците започнаха да задават въпроси. Отговори нямаше. Те потърсиха в интернет информация и видяха, че в Паничище населението е 9 души. И отново започнаха да задават въпроси – там има ли аптека, има ли магазин – пак нямаше отговори”, добави той.

Хората, които отпътуват днес от Слънчев бряг, ще бъдат настанени в хотели във Варна. По думите на Константин Ботев украинците са информирани къде отиват. „Информацията е нужна на тези, избрали да се придвижат със собствен транспорт“, поясни той.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви