Над 500 хотела ще настаняват бежанци от Украйна за 15 лева на ден от 1 юни, стана ясно по време на брифинг във Варна. Става въпрос не само за обектите на морето, а в цялата страна.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват недоволство от тези бази, в които са настанени, стана ясно още от думите на Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Тя обаче не уточни от какво точно са недоволни чужденците.

От пресконференцията стана ясно, че украинските бежанци ще са в отделни вагони при преместването им от хотелите по Черноморието, подготвят се и допълнителни влакове, ако се наложи.

Бежанците ще се съпровождат от служители на МВР и автобуси до гарите, където ще се качват на влакове, а после отново ще се превозват с транспорт до базите за настаняване, каза Атанас Михов – директор на ОДМВР-Варна.

Процесът започва в неделя и ще продължи до 1 юни.

Има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

Тошева посочи още, че все още има държавни ведомства, чиито бази не са подготвени за приемане на бежанци. Тя не каза кои са те, но подчерта, че са нарушили заповед на Министерския съвет и ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не изпълнят задълженията си.

До преди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 000 украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3 000 души са напуснали местата за настаняване. 5 000 остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви