Копанов
Копанов

Най-добрият български ветроходец Михаил Копанов бе принуден да се сбогува с мечтата си да стигне до финала на Трансатлантическата ветроходна регата OSTAR. За краткото време, прекарано в суровите условия на Атлантика, бургазлията направи страхотно представяне в състезанието и дори водеше в класирането, но до 19 май.

Три дни след старта в OSTAR, предаде го неговата „спътница“ – яхта Krone One, която не издържа. Така „Кралицата се пенсионира“, както съобщиха организаторите на регатата.

„На терен“ е бил открит сериозен проблем с механизма на ролрифа на стаксела, причинено от структурно несъвършенство. След констатацията и поради големия риск от скъсване и счупване на мачтата, Мишо Копанов взема трудното решение да прекрати участието си и да обърне гръб на мечтата си.

По-рано Мишо е трябвало да се справи с проблеми по електрическата инсталация и автопилота, причинени от изтичане на последната прясна вода от резервоара. В резултат на това вътрешността на лодката се наводнява. Яхтата се накланя. Цялата електроника спира. Копанов успява да възстанови автопилота, но няма AIS, няма радар и духови инструменти. Това принуждава шкипера да напусне OSTAR и да поеме обратния път към България.

До старта в регатата Михаил Копанов премина през куп изпитания, като най-сериозните бяха – повредата на рифа на геноата по време на плаването към Плимут и счупването на двигателя в Лагош. Въпреки това нашият ветроходец пристигна навреме в Плимут и стартира.

Колегите му участници в Трансатлантическата ветроходна регата съжаляват, че един от силните конкуренти и претендент за голямата награда в надпреварата, напуска състезанието, като до последно се надяваха че съдбата ще направи реверанс към българина.

Другата „пенсионирана“ яхта поради технически проблеми е Blue Horizon с шкипер Яцек Чабовски.

Сега временен водач в OSTAR е Джеймс Мансел.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви