Хотелите по програмата за бежанци могат да се откажат
Хотелите по програмата за бежанци могат да се откажат

Хотелите, които са кандидатствали по новата фаза на хуманитарната програма за настаняване на украинци след 31 май, могат да се отказват от вече заявено участие. Или да променят желанието си и вместо храна и подслон за 15 лева дневно, да предлагат само нощувка за 10.

Това може да стане по електронната поща или по телефона на кризисния щаб за бежанците. Решението къде да бъдат преместени хората с временна закрила се координира през контактния център на правителствения щаб. Целта е да не се създава смут и хаос за липсващи хора. И правилно да се планират ресурсите и логистиката, се напомня в съобщение до хотелиерите.

От правителствения щаб за украинските бежанци споделят, че са получили десетки сигнали от тях, че нямат възможност да си доплащат пожелана от някои хотели сума, за да останат там, където са в момента.

От друга страна са получени пък стотици потвърждения – пак от украинци. Те са  съгласни да си доплатят необходимото, стига да останат на същото място и да не биват премествани.

С оглед на това на хотелиерите се напомня, че след като са попълнили и изпратили формуляр за участие в програмата по настаняване, те са декларирали, че са съгласни с условията. А те са: или 15 лева на човек за нощувка и хранене, или 10 лева само за нощувка.

Тези услуги ще се плащат от държавата и за тях хотелите нямат право да искат доплащане. Като заявилите нямат и право да отказват настаняване или изхранване.

Извън това хотелите могат да предлагат допълнителни платени услуги на украинците – като почистване на стаи, пране на спално бельо, анимация за деца, спа и други процедури, но тяхното използване не може да бъде условие за настаняване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви