Палячи

На 31-ви май, вторник, от 19 часа, на сцената на Бургаската опера, под палката на маестро Иван Кожухаров, сопраното Нона Кръстникова, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Александър Крунев, Валери Турманов и Яни Николов, тенор, заедно с артистите от хоровия състав на Държавна опера – Бургас, ще представят операта „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало.

Режисурата на сложния драматичен спектакъл е проф. Павел Герджиков.

Книгата на проф. Боряна Ламбрева за неговия творчески път – „Камерният свят на Павел Герджиков“, ще бъде представена на 9-и юни от 18 часа във фоайето на Бургаската опера, входът е безплатен.

Цялостната мрачна атмосфера и внушения, наситени с трагизъм и обреченост, в изпълнение на първокласните солисти и хор, се допълват от интерпретацията на красивите музикални теми на Леонкавало, в изпълнение на оркестъра на Бургаската опера.

Диригент на артистичния състав на хора към Бургаската опера е Невена Михайлова. Художник на постановката – Иван Попов, асистент-режисьор – Лина Пеева, концертмайстор – Христо Белчев.

Динамика в отношенията, емоционални пропадания, ревност, страдание, изменчиви чувства, трагизъм, отмъщение – целият спектър от чувства е осезаем в спектакъла „Палячи“.

Нона Кръстникова изгражда своя образ на Неда /Коломбина/ с психологическа нюансираност и вникване в характерологията на една силна жена, позволила си да покаже своята слабост чрез уязвимостта на чувствата си. Ярки и запомнящи се са и ролите, представени от Даниел Дамянов /Канио/ Александър Крунев /Тонио/, Валери Турманов /Силвио/ и Яни Николов Беппе /Арлекин/.

Всеки един от образите е разгърнат в параметъра на емоционалния взаимообмен между участващите в сложната завръзка с трагичен край, а гласовете на солистите умело се вплитат в цялостно звучене, носещо тръпката и енергийния заряд на една истинска драма.

Изключително красивите арии и музикални мотиви на Леонкавало винаги са посрещани от публиката с емоционалния резонанс на интелигентна съпричастност с посланията на изкуството.

Синхронът между музика, сюжет, драматургия, сценично присъствие, емоционална наситеност на образите, взаимодействието между героите – белязано с трагиката на изменчивите чувства, водещи до драматични сблъсъци и разлом на отношенията, са налице в „Палячи“ – под вещата и вдъхновена палка на маестро Иван Кожухаров.

Билети за „Палячи“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви