Михаела

Нова млада звезда изгрява на небосклона в Бургас. Михаела Бобева е едва 6 -ти клас, но вече е една от най-перспективните тенис надежди на Бургаския ТК „Авеню“.

Младата дама е спечелила не един национален и международен турнир по тенис за момчета и момичета до 14-годишна възраст. Талантливата бургазлийка е възпитаничка  на  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас.  Мечтата на крехкото девойче е да играе на игрите за „Големия шлем“, а  най-голямото й желание  – да запише името си в алеята на световните тенис звезди, като славата й се свързва с родния Бургас.

За мечтите, надеждите и трудния път към славата от BurgasNews разговаряме с голямата и същевременно малка на възраст бургаска тенис надежда.

Михаела, от кога се занимаваш  с тенис? Как реши да се занимаваш точно с този спорт и  кой те насочи към него?

Брат ми , когато беше по-малък, тренираше тенис. Вземаше ме редовно със себе си на тренировки. Така се запалих по тениса. Бях едва 5-годишна, когато за първи път хванах ракета в ръката си. И така до днес – не мога да я пусна.

Пречи ли ти спортът на училището или успяваш да съчетаеш двете неща? Трудно ли е?

Успявам да ги съчетая. Малко ми е трудно, но все пак успявам. Човек, когато има желание, мотивация и мечти, които да следва упорито, няма невъзможни неща по пътя му, които да не преодолее.

До къде искаш  да стигнеш в тениса? Какви професионални нива на развитие целиш?

Искам  да стигна до самите върхове – най-високите. Бих искала да участвам в състезанията за „Големите шлемове“ и да усещам тръпката от победата пред хиляди зрители. Искам да бъда победител, номер едно в тениса. И вярвам, че един ден ще успея.

До колкото ми е известно, професионалният спорт е свързан със спонсорство. Ти  имаш ли такива?

Да Ви кажа честно, в България въпросът за спонсорството е малко труден. Бих желала да имам спонсор, защото постоянно ми се налага да си купувам ракети, сакове, екипи, а един спонсор би ме облекчил финансово. Аз ходя постоянно по състезания, пътувам и е нормално всички тези принадлежности да се заменят в един момент.

По колко време се занимаваш със спорт на ден, на  седмица?

Всеки ден се занимавам по 4 часа с тенис и три пъти в седмица ходя на фитнес. Имам само един ден почивка – неделята. Тогава почивам. През останалото време уча и спортувам.

Не ти  ли се иска например, да ходиш на дискотеки, по купони? Сега си в тази възраст, за която много твои  връстници казват – „Сега ми е моментът да живея“.

Не съм си и помислила да ходя по дискотеки и купони. Единственото, което мога да си позволя е да излизам с приятели на разходка. Нямам време за дискотеки. Няма кога да отида. Просто не са ми приоритет. Има други по-важни – учение и спорт. Не може да имаш всичко на една цена. Трябва да платиш за целите и желанията си да успееш, лишавайки се от нещо. Аз избирам да се лишавам от забавленията. За всичко си има време. И те няма да избягат. Ще дойде време , когато ще се и забавлявам. Първо важните неща.

Кой ти е любимият предмет в училище? По какво си силна и кое ти  „куца“ в учението?

Най-любимият ми предмет в училище е географията. Може би ми е сантиментален, защото обичам много да пътувам. Много ми куцука историята.

Пътуваш ли много? Къде ходиш?

Основно по състезания. Пътуванията ми са свързани с тенис турнирите. Почти всяка седмица пътувам.  Състезавам се в Турция, в Норвегия. Освен навън обикалям и цяла България.

Когато ходиш и пътуваш по тези турнири – печелиш ли ги?

Да. Повечето от тях печеля с първо място. Това ми е целта, да ги печеля. И успявам.

Значи това е твоето твърдо решение – Тенисът ще бъде твоето  амплоа в живота? Няма да е просто увлечение или  хоби?

Категорично ще се развивам в тениса професионално. Вложила съм в него част от себе си. Много усилия и труд през годините. Имам надежди, мечти свързани с него.

А не ти ли се е искало да станеш лекар, артист, инженер, мениджър в някоя голяма компания? Или искаш да имаш кариера, като Григор Димитров?

Много се надявам да имам кариера, като Григор Димитров. Но моите мечти и желания надхвърлят неговите постижения. Искам да бъда по-добра. И защо не? Няма невъзможни неща. Ако човек много желае да постигне нещо, ако е много упорит и отдаден на това, което прави, ще постигне успехи. Така мисля аз. Надявам се, че един ден ще задмина и Григор Димитров по успех и слава. Решила съм да градя кариера в областта на спорта.

Подготвяш ли се за някакви състезания сега? Къде и  кога ще те видим на корта?

От началото на март съм всяка седмица по турнири. Не съм спирала да се състезавам. След една седмица имам държавно, лично първенство в Бургас. Състезанието ще се проведе в базата на ТК „Авеню“. Ще дойдат да играят деца от цялата страна, като най-добрите ще се определят за националния отбор.

Завиждат ли ти връстниците? Усещаш ли някаква скрита завист? Какво би им казала на такива, които ти завиждат?

Връстниците ми не знаят, колко труд влагам и от колко много неща се лишавам. Повечето мислят, че животът ми е купон и пътешествие. Бих искала да им кажа, че умората, травмите и липсата на свободно време не са нещо яко. Това е цената, която плащам. И да Ви кажа – плащам я с радост. Така вървя напред. Пътят към славата не е лек.

Какво обича да прави една млада тийнейджърка в свободното си време?

Свободно време ли!? Ами аз съм от тренировка в тренировка. За какво свободно време да Ви говоря. Просто няма време за свободно време.

Не може да нямаш гадже?

Ами нямам. Нямам си гадже.

Сигурно е по-добре, че току виж взел да ревнува, когато един ден станеш известна. Или може би ще го търсиш лика прилика на теб. Да е умен, известен?

В никакъв случай няма да остана стара мома. Имам време за гаджета. Сега не са ми на дневен ред. Времето ще покаже, какъв ще го открия. Във всеки случай мъжът до мен трябва да е умен, интелигентен, почтен, добър, кавалер, романтик. Всеки търси най-доброто. Но на този етап дори не си мисля за гаджета.

Какви качества трябва да притежава един млад човек днес, за да успее в живота?

Всеки човек трябва да е упорит. Трябва да работи много върху себе си. Да изкарва най-добрите си качества и да ги усъвършенства.

Според теб, държавата прави ли достатъчно за да мотивира и подкрепя талантливи спортисти, като теб? Подпомага ли те теб например държавата с нещо?

Мен, не, никога! Не знам да е подпомогнала някой, като мен, но определено трябва. Хубаво е да подпомага финансово най-добрите. Да покрива поне елементарните ни разходи.

 Интервю на Янчо Николов

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви