Египет и неговите изобретения
Египет и неговите изобретения

Древен Египет се асоциира в съзнанието на съвременните хора с пирамиди и фараони, с култ към задгробния живот и множеството богове, които са преминали и у други народи. Египет от древността се свързва с мистични представи за богата и процъфтяваща цивилизация, криеща все още много тайни и неразгадани енигми.

И някъде настрани остават реалните изобретения, които използваме всекидневно днес, без да си даваме сметка, че ги дължим на древните египтяни. Ето някои от тях:

Обувките на токчета
Дамите, които държат на елегантната и модерна визия, носят високи токчета. Те са символ на изисканост на дамския стил, на женската красота и изящност. Едва ли днес някой си дава сметка, че това изобретение ни е в наследство от древен Египет. И не фараоните или жреците, които са съставлявали висшето съсловие, са носили токчета, а обикновените селяни. Тогава токът на обувката е имал само практична употреба, служел е като опора, за да ходят хората по-лесно из разораната нива.

В Египет произвеждали обувките от папирус.

Първоначално само фараонът и най-близкото му обкръжение са удостоявани с честта да ходят обути. Това не се отнасяло за съпругата на владетеля. Тя не била от кръга на приближените му и ходела боса, както всички останали поданици.

Хартията
Още преди около четири хиляди години преди новата ера египтяните създали едно от най-значителните си от днешна гледна точка открития – хартията. Тогава се наричала папирус. Материалът бил вид тръстика. Първообразът на хартията бил подобен на дебела хартия и бил извлечен от едноименното растение – Cyperus papyrus в долината на Нил. След обработка тя се превръщала в корав лист с лицева и опака страна, като основният текст, обикновено някакъв документ, се пишел на лицето. Когато текстът бивал заменен с нова заповед и станел ненужен, на обратната страна били записвани стихове или други произведения.

Химикалът
Универсалното пособие за писане е ползвано за първи път преди новата ера точно в Египет. Разбира се, то твърде малко приличало на съвременното средство. Като химикал тогава използвали животински кости, метални пръчки или дори остри скални късове. Постепенно се преминало на по-удобни материали. Пръчицата била заменена с тръстиково перо и мастило, с което пишели върху папируса. Изписването на йероглифи било истинско изкуство, за което били нужни дълги години на обучение и писарите били ценени служители.

Водният часовник                                                                                       Слънчевите, наред с водните часовници, които са египетско изобретение, се смятат за най-древни. Водните часовници представляват механизъм, с който се мери времето, като се регулира струята на водата. Съдът обикновено е цилиндър или конус, на дъното на който се прави отвор и през него водата тече капка по капка.

Отворът трябва да бъде такъв, че течността да тече бавно и съвсем ритмично.

Тя трябва да изтича напълно. Този уред за отчитане на времето бил дело на Ктесибий, грък от град Александрия, и станал факт през ІІІ век преди Христа. Времето се отчитало денонощно, уредът стоял в помещение и не се влияел от атмосферните условия. Любопитно приложение на водния часовник е използването му за отмерване на времето за речите на ораторите в античността.

Презервативът
Звучи изненадващо, но идеята за контрацепцията е твърде стара, още от древноегипетско време. Доказателството се намира в Националния музей в столицата на Египет – Кайро. Там в изложението може да се види торбичка от кожа. За нея твърдят, че е първият презерватив, познат на човечеството, и е носен от фараона Тутанкамон. Той е станал владетел на Египет на 9-годишна възраст и е управлявал до смъртта си на 18-годишна възраст. Дали Тутанкамон е ползвал средството между 1343 и 1325 година преди новата ера, когато е управлявал, е спорно, но е факт, че египтяните използвали обвивки от плат при сексуални контакти, основно за да се предпазят от болести, не толкова от нежелана бременност.

Ако се вярва на твърденията, в онези древни времена презервативите имали и друга, странна от днешна гледна точка, функция. Те служели и като украса за мъжете. Започнали да го произвеждат от животински черва, украсявали ги със скъпоценни камъни и в най-тържествените моменти ги носели отпред на гърдите, закачени на връхните дрехи, както сега носят медалите.

Пастата за зъби

На египетските креативни умове дължим и пастата за зъби. Тя е наистина много древно откритие на жителите по течението на Великата река.

Има доказателства, че още отпреди пет хиляди години в Египет са правели паста за зъби.

Стривали на прах различни вещества – горени черупки от яйца, пемза и други съставки, но точната рецепта вече е изгубена.

Първата бира е произведена в древен Египет

Днес бирата е любимо питие на много хора от всички континенти и държави. Марките бира са неизброими, вкусовете, които се предлагат, са най-различни. Дължим кехлибареното питие на древен Египет. Там тя е била основна храна заедно с хляба. Употребявала се от всички – от фараона, до селяните, консумирали я дори децата. Произвеждали я в по-сладък и лек вариант и по-силно алкохолна. Леката бира се консумирала през деня, а по-силно алкохолната вечер и на празници. Била толкова важен елемент от живота в Египет, че се използвала като разплащателно средство. Строителите на пирамидите получавали 4-5 литра бира на ден като надница. Египтяните я разпространили сред останалия античен свят.

Ключалки за врата
Вратите на домовете си заключвали както в древен Китай, така и в Египет, още преди новата ера. Бравите на домовете на фараоновите поданици били от дърво с прост, но ефективен механизъм за заключване.

Медицински достижения
Днес животът на много хора се спасява ежедневно със сложни медицински интервенции. Трудно е да се повярва, но хората, които така и не достигнали до изобретяване на колелото, правели далече по-сложни неща. При изследване на мумиите са открити следи от сложни и от днешна гледна точка операции – сърдечен байпас, трансплантации на органи и други. Даже така модните пластични операции имат своите първи опити в Египет. Не е ясно как са правели такива сложни операции, нито с какви инструменти.

Играта на боулинг

Дори някои съвременни игри не са били непознати на древните египтяни. При разкопките на старо египетско селище в близост до столицата е открита зала за игри. Мястото е датирано отпреди 3200 години преди Христа. Има следи от издълбани алеи и различни по големина топки с дупки за пръстите. Няма останали писмени сведения по какви правила и по какви случаи се е играело, но играта е напълно разпознаваема.

Първият антибиотик
Официално днес знаем, че антибиотиците са изобретение на ХХ век. Първообразът на лекарството обаче е в древността, отново в Египет. Лекарите тогава са използвали плосък хляб с плесен, с който лекували гнойни рани. Лекарството действало.

Първата полиция е създадена в древен Египет
В периода на Средното царство, между 2050 и 1800 година преди Христа най-верните воини на фараона и чужди наемници, придружени от кучета и маймуни, охранявали храмовете, площадите на градовете и висшите слоеве на обществото и колесниците им. Те представляват първообраз на съвременната полиция и се доближават съвсем плътно до нейните днешни функции.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви