Арбитражната комисия към Българската федерация по баскетбол отмени наказанието на Левски от три служебни загуби срещу Балкан. Това означава, че полуфиналната серия между двата тима трябва да се доиграе. Резултатът до момента е 2-1 в полза на „зелените“.

Причината е, че състезателят Йордан Минчев в крайна сметка е бил с валидна картотека.

„Съгласно закона за физическото възпитание и спорта всеки един състезател, който е картотекиран, без значение как е станало това, може да упражнява състезателните си права. Ето защо считаме, че щом той е включен в списъка с картотекирани играчи на Левски, е имал право да вземе участие. Дали картотеката е била извършена надлежно, ние не можем да коментираме. Законът заявява, че когато лицето има картотека, значи има право да се състезава“, се казва в решенето на Арбитража.

Генералният мениджър на Балкан Сашо Везенков сподели, че клубът му тепърва ще взима решение как да процедира, след решенето на комисията. Той заяви, че случаят ще бъде изпратен до ФИБА.

„Сега прочетох, че съгласно българския закон за физическа култура и спорт, на играч, който е издадено разрешение от федерацията или от лигата, има право да упражнява правата си. Явно Арбитражната комисия е съставена от хора, които не се занимават със спорт. В цял свят разрешение за игра на даден играч се дава от ФИБА и дори за Евролигата, които са в невероятен конфликт, без това разрешение няма право да играе никой.

Ще пратим този случай до ФИБА. Да ми каже Арбитражната комисия, че разрешението трябва да се плаща от федерацията, а не от клуба, бих го приел. Но да ми дадат обяснение, че според българските закони, щом е картотекиран от БФБ или лигата без разрешение от ФИБА, може да играе, е най-малко смешно“.

Арбитражната комисия към Българската федерация по баскетбол потвърди наказанието на Балкан за два мача пред празни трибуни. Санкцията бе наложена заради „зрителска саморазправа чрез употреба на физическа сила с длъжностно лице“ във втория мач от полуфиналната серия срещу Левски.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви