Новата учебна година ще бъде с нова програма. Министърът на образованието аргументира промените с написания прекалено сложно и несъобразен с възрастта на децата материал.

Най-проблемна за учениците е математиката. Промени в съдържанието ще има и в почти всички изучавани предмети. Какви са те – ще стане ясно до 30 юни.

25% по-кратки са учебните часове у нас спрямо средното за Европа. А за да се компенсира изгубеният материал е нужна промяна в продължителността на учебната годината, уточниха от министерството.

И тази година по традиция – тя ще започне на 15 септември, а кога ще приключи, тепърва ще бъде обсъждано.

Сложни сметки и малко време за усвояване на знания! Най-трудните предмети за седмокласничките Ивана и Биляна са математиката и физиката. Отделят всеки ден по 2 часа за уроците.

„Учебникът е написан по много труден начин, а физиката е наука, която трябва да се разбере в дълбочина, аз не съм човек на точните науки“, коментира седмокласничката Биляна.

„Би било добре например по математика да се упражняваме повече, да се отделя повече време“, допълва седмокласничката Ивана.

„Има информация, която не ни е необходима и може да изпадне“, смята Биляна.

Че материалът е прекалено сложен, признават и от просветното миистерство. Затова вече се обсъждат промени в съдържанието на голяма част от изучаваните предмети.

„Има твърде много термини. Твърде много академизъм. Искаме да го променим това. Не достига времето за упражнения и за развиване на уменията за изразяване“, смята образователният министър Николай Денков.

Проблем в усвояването на материала държавата вижда и във факта, че учебната година у нас е по-кратка от тази в другите страни.

„Трябва да помислим как можем да удължим учебната година. Например както Великден не е на определена дата. По същия начин ние сме свикнали 15 септември да е първият учебен ден. Но празникът е първият учебен ден, а не датата 15 септември. Това, което е най-подходящо, е на 7-8 септември да започне учебната година“, каза министър Денков.

Около 5 % от децата у нас не ходят на училище. Най-много в предучилищна възраст и тези между 15 и 16 годишна възраст. Засега преподаватели и училищни директори се въздържат от коментари по промените.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви