Час по-скоро бежанците от Украйна трябва да бъдат интегрирани. Тоест, да влизат на българския пазар на труда и да започват да живеят като всички останали – трудейки се да живеят, да получават заплата и да живеят в България.

Това каза министърът на туризма Христо Проданов пред журналисти в парламента.

Хората не са мизерствали, държавата се е отнасяла с необходимото уважение и отговорност. Сега ще бъдат преместени в държавните бази и там ще продължат да живеят, каза Проданов.

Средствата, с които се разплащаме с украинските бежанци, полагаме усилия да са от европейските солидарни фондове и те ще стигнат. Направили сме сметка, така че да стигнат и във връзка с това, което се предлага в момента, коментира още Христо Проданов, цитиран от БГНЕС.

Министърът е от застъпниците помощите за бягащите от войната в Украйна да бъдат спрени.

В края на месец април чрез онлайн петиция стотици хора се подписаха под искането за неговата оставка, след като в телевизионно интервю той каза, че ще настоява програмата да приключи след 31 май.

Решено бе, че до 31 май бежанците, настани в хотели, които ще приемат туристи, трябва да бъдат прехвърлени в държавни бази. Властта обяви и програмата, която предвижда хотели да получат по 15 лева за настанен украински бежанец. Мярка, която от бранша обявиха за крайно недостатъчна. В Слънчев бряг на този етап няма хотелиер, който да иска да работи по тези условия.

Днес Областният кризисен щаб в Бургас реши да закрие центъра за бежанци в морския град и да реорганизира Морска гара в буферна зона, откъдето бежанците ще бъдат разселвани във вътрешността на страната.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви