Германия - камери хващат
Германия - камери хващат "телефонистите"

Властите в Германия въвеждат нова технология за камери, с които да следят дали шофьорите използват смартфони, докато шофират. Официалните данни показват, че през 2021 г. в страната са регистрирани 1001 инцидента. Те са причинени от разсейване на водача заради използването на мобилен телефон. И новата технология трябва да се пребори именно с този проблем, съобщават медиите в страната.

„Чрез използването на новата камера очакваме допълнително повишаване на пътната безопасност. Използването на смартфон по време на движение се превръща във все по-голяма опасност и трябва бързо да се вземат мерки”, коментира министърът на вътрешните работи Роджър Левенц.

Според информациите, технологията работи по същия начин като обикновена камера за скорост, но вместо да снима регистрационния номер на автомобила, тя прави снимка през предното стъкло. Интелигентният софтуер сканира позицията на ръката на водача и дали той държи устройство. Подозрителни позиции на ръцете ще бъдат заснети, а снимката ще бъде оценявана от специално обучен персонал.

Първият тестови прототип на новата камера вече се използва по пътищата на провинция Рейнланд-Пфалц в Германия,

като само за един час той е заснел 10 нарушители. Системата ще бъде въведена на 1 юни като част от тримесечен проект в Трир и Майнц, след което снимките ще бъдат изследвани и служителите ще решат дали да бъде разширена в други райони.

Предвидената глоба за провинилите се е 100 евро и отнемане на книжката. От полицията твърдят, че целта на програмата не е да се събират пари от шофьорите, а те да бъдат накарани да спрат да използват смартфоните си по време на движение.

В други части на света вече също използват камери, които да улавят хора, разсейващи се по време на шофиране. В Ню Саут Уелс (Австралия) такива устройства работят още от 2019 г., а по-късно те бяха въведени от полицията в Нидерландия, която досега беше единствената европейската страна, използваща тази технология. Германските власти уточняват, че камерата не разпознава лица и защитата на данните на шофьорите е сигурна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви