Сини рицари - имало ли ги е наистина?
Сини рицари - имало ли ги е наистина?

Средновековните шотландски легенди, разказващи за тежки войни с британците през XIII-XIV век, заедно с Робърт Брус и Уолас често споменават някои „Сини рицари“, „сини рицари, неуязвими за врага. С дългите си мечове и бойни брадви те разделяли стоманени шлемове с един удар. Предполага се, че Шотландия дължи съществуването си на тези рицари-мечоносци …

Доскоро се смяташе, че всичко това са обикновени средновековни приказки, не повече от плодовете на фолклора. Независимо от това, преди няколко години френският историк д-р Жером Дювал се заинтересува от тези легенди. Като начало той внимателно анализира всички известни фолклорни източници, където се споменават подвизите на „сините рицари“, след което предава всички налични английски, шотландски, ирландски и френски документи от 13-14 век и стига до заключението: трябва да се отиде на мястото.

На първо място, те се нуждаеха от връзка към района, защото много легенди ясно посочват местата на битките, имената на замъци и селища, имената на крале и лордове, водачите на шотландските кланове и английските командири, обикновените рицари и войници.

Самите замъци не са отишли никъде, те все още са незаменим атрибут на класическия шотландски пейзаж. Освен това всички препратки към „сините рицари“имат много специфична времева рамка, а писмени източници, съчетани с археологически разкопки, са помогнали за пресъздаването на картината.

И така, февруари 1258 е в календара. Английските войски обсаждат замъка Селкирк, който по това време е бил седалището на шотландските крале. Две хиляди войници са готови за атака. И тогава се случва нещо необяснимо.

100 рицари на черни коне препускат в галоп от гората и налитат срещу врага в широк фронт.

Стоманената им броня изглежда синкава на зимното слънце, а по долината отеква яростен боен вик. От невиждани досега тежки цеви рицарите на краля изстрелват залп, а стоманени топовни ядки падат върху смаяните англичани. Техните редици се смесват, възниква паника.

И тогава върху тях връхлитат „сините рицари“, започва кървава битка. Стоманени подкови на огромни бойни коне тъпчат пехотата, тежки триметрови копия с дълги назъбени върхове откъсват парчета от телата на враговете, а бойните брадви се въртят във въздуха като остриетата на хеликоптери. И всеки удар изхвърля следващия враг от седлото.

Всичко беше решено почти моментално: британците, въпреки цялото си числено превъзходство, нямаха шанс. Най-важното е, че техните мечове и стрели отскачаха от бронята на шотландците. Но това не е всичко. Когато британците избягаха, шотландците извадиха дългите си мечове. Всичко свърши за час. Нито един английски войник не е напуснал бойното поле …

Доскоро никой не знаеше кои са те, тези приказни „Сини рицари“на шотландските крале от 13 век. И цялата история много приличаше на приказка.

През лятото на 1998 г. Жером Дювал и неговият персонал започват разкопки под руините на замъка Селкирк. Това, което успяха да открият, предизвика истински фурор, тъй като

неопровержимо доказа, че легендарните „Сини рицари“наистина съществуват!

Жером Дювал казва: „Сините рицари бяха истинска елитна ударна сила, способна да се противопостави както на рицарска конница, така и на страховити английски стрелци. Те бяха най-добрите от най-добрите войници на шотландската армия, но най-важното е, че кралят пожертва своята хазна, за да получат най-добрите оръжия в света.“

Археолозите са открили останките от тези оръжия! Ето какво се оказа: бронята и шлемовете бяха изработени от синя дамаска стомана, ненадмината по онова време по качество. Дювал заявява: „Тази броня направи„ сините рицари “практически неуязвими за всяко оръжие. Те бяха по-тънки и по-леки от английските или френските – безценно предимство в ръкопашния бой!“

Въоръжението на „сините рицари“беше подходящо: специално ковани тежки мечове с дължина 1,2 метра, триметрови копия, мощни бойни брадви. Но най-важното е, че дори имаха стволни арбалети с пружини!

Д-р Дювал казва: „Може да изглежда като цяло изобретение, но те са имали истинска артилерия, преносимите им„ оръдия “са хвърляли топки с тегло до 30 кг! Пресъздадохме техния дизайн. И още нещо: „сините рицари“имаха по-силни и издръжливи коне и този фактор, съчетан с оръжията им, отчаяна смелост и отлична нападателна тактика, стана гаранция за тяхната непобедимост, един такъв боец струваше колкото 20 врагове! “

Шотландските сини рицари бяха истинско бойно братство.

Например, те никога не са оставяли своите ранени на бойното поле. Девизът им: ще се върнем от битката, или всички, или няма! Дювал твърди, че са имали свой собствен ритуал за посвещение. На всеки, който беше приет в „сините рицари“, се изрязва наклонен кръст на челото с кама. А посветеният полага клетва върху оръжието, че оттук нататък животът му изцяло принадлежи на братството.

„Въпреки тежестта на бойната обстановка, принадлежността към „сините рицари “имаше своите приятни страни“, смята Дювал, „не напразно легендите твърдят, че най-красивите и благородни момичета в Шотландия са били наградени с тях …“.

Но в края на 14 век нещо се случи. Между краля и водача на „Сините рицари“ „преминава черна котка”. Някои от тях са тайно унищожени. Не знаем как и защо б братството е престанало да съществува – легендите и хрониките мълчат. Но е имало, може да се каже, много сериозна причина. Защото сред хората те не само бяха почитани, за тях се молеха! Възможно е кралят да вижда в това пряка заплаха за себе си и за трона си. След това оцелелите рицари напуснаха страната. Те са служили като наемници на континента или са влезли в кръстоносните ордени в Централна Европа.

А. В. Боровская

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви