Пекин: САЩ си играят с огъня
Пекин: САЩ си играят с огъня

САЩ „си играят с огъня“, предупреди Пекин след изявлението на американския президент Джо Байдън, че Вашингтон ще защити Тайван, ако Китай се опита да го завземе със сила. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„САЩ използват „тайванската карта“, за да се опитат да сдържат Китай и самите те ще се опарят на нея“. Това заяви Чжу Фънлян, говорител на китайското правителство. Той призова Вашингтон „да прекрати всички действия или изявления“, противоречащи на договорените с Китай принципи.

Няколко часа след изявлението на Байдън американският министър на отбраната Лойд Остин подчерта също, че политиката на „единен Китай“, прилагана от САЩ, не се е променила, отбелязва АФП.

„Както заяви президентът, нашата политика на „единен Китай“ не се е променила“, каза министърът на отбраната. Той добави, че Байдън е подчертал ангажимента на САЩ по силата на закона за отношенията с Тайван, „да помогнат да се осигури на Тайван средствата да се защитава сам“.

По-рано Джо Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван. Подчерта и готовността на САЩ и техни съюзници да направят невъзможно за Китай да предприеме военни действия срещу Тайпе.

В отговор на репортерски въпрос на пресконференцията си в Токио ще защитят ли САЩ Тайван, ако Китай нападне острова, президентът отговори утвърдително. „Това е ангажиментът, който поехме. Съгласни сме с политиката на единен Китай (политиката на признаване на съществуването на само една китайска държава – бел. ред.). Подписали сме се под тази политика, както и под всички произтичащи от нея споразумения. Но самата мисъл, че статутът на острова може да бъде променен по силов начин, е напълно недопустима“, каза Байдън.

Президентът на САЩ допълни, че с пращането на китайската бойна авиация да извършва целенасочени полети в близост до въздушното пространство на Тайван Пекин си играе с огъня.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви