Златомира Мострова

Златомира Мострова е родом от град Сливен, юрист по образование, народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание, представител на Бургаския избирателен район. Член в двете народни събрания на комисията по правни въпроси, комисията по земеделие и заместник-председател на комисията по транспорт и съобщения.

Днес пред  BurgasNews  народната представителка дава отговори за проблеми, засягащи Бургаска област и цялата страна.

Госпожо Мострова, докъде стигна водният проект в Бургас? Предвиждаше се изграждане на нова структура, реконструкция на старата тръбопроводна мрежа и нейната рехабилитация в Поморие, Несебър, Созопол, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец? Касае за 158 км водопроводна и тръбопроводна мрежа, която трябва да се отремонтира,  22 км канализационна, една нова пречиствателна станция за отпадни води, която трябва да се изгради от нулата, 7 км нов водопровод , 73 км канализация и реновиране на 3 изградени вече пречиствателни станции, които са за ремонт.

Единственият проект, за който е сигурно, че е поискано фазиран (преместен) за следващия програмен период за финансиране по програма „Околна среда“ е този на ВиК Бургас, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) , като  отговор на мой въпрос, в рамките на парламентарния контрол.

Възможно е все пак проектът за половин милиард лева да бъде завършен през следващия програмен период, като заслугата за това ще бъде на МРРБ и Гроздан Караджов. Съгласно Европейските регламенти фазиране на проекти е допустимо при определени условия – проектът да има два самостоятелни от финансова гледна точка етапа, общите разходи на етап ІІ да надхвърлят 5 000 000 евро, вторият етап да бъде завършен и функциониращ по време на програмен период 2021-2027 и т.н.

Сега  се работи в к-с ”Меден Рудник”. Факт е, че Вик мрежата на Бургас е над 40-годишна и 51% от мрежата е изградена с етернитови тръби, които са вредни за здравето на хората.  Това е и основната причина за загубите на вода от дружеството, по техни разчети и  те достигат до 70%.

Интегрираният воден проект на Бургас за половин милиард, трябваше да реши тези проблеми на региона. Две години от старта н проекта той е определен и от Министъра на околната среда и от министъра на МРРБ като проект със ”слаб физическ и финансов напредък и риск  от неизпълнение на проекта в предвидените срокове”.

Все пак МРРБ полага всички усилия във вярната посока и се надяваме да приключи всичко в срок и без загуба на европари.

Къде е заровено кучето: Причината за забавянето е в критиките на Европейската комисия  в процеса на одобряване на проекта, които касаят евродиректива за местообитанията. Съгласно тази директива всяка държава членка е длъжна да разработва консервационни цели за всички защитени зони от Натура 2000, ВиК се забавят в това и едва през 2021 година сключват договор с Австрийската агенция по околна среда.

Защо не успя ИТН да състави правителство, след като спечели изборите миналата година? Какво се случи, че за изключително кратко време Вашата партия изгуби доверие в избирателите и се срина от първа политическа сила до четвърта? Дочуха се слухове дори, че ИТН е троянския кон на ГЕРБ, целяща да върне Борисов на Бял кон във властта. Вярно ли е това?

Пред нас бяха поставени неизпълними искания и условия, но по-важно е , че днес има коалиция която работи в безпрецедентна криза, бежанска, мигрантска, иконмическа и т.н. Никой не иска да му се случи да управлява в такива времена. Полагат се максимални усилия,  за справяне с тези кризи, както от МС така и от 47-то НС.

На кои други приоритети залагате и ще държите да бъдат изпълнени в интерес на община Бургас, откъдето сте избрана?

Важните водещи теми,  по които ще се старая да работя- ВиК проекта за който говорихме, Северния обход на Бургас, лошото финансово и експлоатационно състояние на „Слънчев бряг”АД, пречиствателни станции в региона, новите проекти за саниране на жилищни сгради.

От законодателните инициативи на Има такъв народ за нас са важни Закона за прякото участие на гражданите, Закона за обществените поръчки  и всички законодателни инициативи, за които сме говорили и подготвили в програмата си. Както знаете „Има такъв народ“ иска да се облекчат правилата за провеждане на референдуми. От парламентарната група обявихме, че ще инициираме създаването на работна група с участие на всички парламентарно представени формации. Тя трябва да подготви промени в Закона за прякото участие на гражданите и нека припомни, че „Има такъв народ“ е създадена заради референдума от 2016-а година, свикан от „Шоуто на Слави“.

Ще сработи ли приетият пакет от мерки на правителството срещу кризата с горивата и покачващата се инфлация?

Да , категорично! Пакетът  от мерки е балансиран и вече работи.

Според Вас, нормално ли беше да се покриват здравните вноски на украинските бежанци от държавата, докато много българи,  в тежко финансово състояние и без работа, не могат да си позволят да се лекуват, защото не могат и да искат, да си покрият здравните задължения? Защо никой народен представител не зададе този въпрос в парламента?

За мен тук по-важният въпрос е,  че вече започна записването за новата хуманитарна Програма за настаняване на украинци с предоставена временна закрила в България за периода от 1 юни до 31 август. Срокът за записване е до 25 май. Държавата предвижда да плаща по 15 лева на ден за нощувка и три хранения дневно за настаняване на украинските бежанци. Предвижда се и вариант на нощувка без изхранване с размер на помощта от 10 лв. без ДДС за категоризираните места за настаняване и 12 лева с включен ДДС за некатегоризираните места за подслон. Не забравяйте, че над 39 000 деца от Украйна са на територията на страната ни!

Има ли управляващата коалиция някаква стратегия за задържане на младите хора в страната? Много кадри изтичат навън, като в повечето случаи висшисти са принудени да работят не по специалността си, а като черноработници.

Младите хора по естествен начин си търсят успеха и късмета навсякъде. Трябва да създадем тук условията да се реализират. Това не е края на света. Драматизира се с проблемът с миграцията на висши кадри. Моето мнение ,че това е естествен процес. Но тук въпросът е на активна държавна политика, както от страна на правителството, така и от страна на бизнеса. Решението е оставено в ръцете на младия човек по време на неговото следване и завършване. Ще припомня идеята, която повтарям. Образованието ни е добро, липсата на реализация е проблема- всички трябва да работим в тази посока.

Като че ли всички партии обичат да се надпреварват, коя повече ще допринесе за благоденствието на пенсионерите. В това, разбира се, няма нищо лошо, напротив. Но българският народ не се състои само от пенсионери, а и от млади хора. Не трябва ли да е приоритет доходът на младите, работоспособните хора, който е почти равен с минималната вече социална пенсия? Как да живее един млад човек, семейство със 710лева на месец?

Инфлацията периодично ескалира в кризи в света. През тази криза трябва да се премине солидарно. Това е криза не е само в резултат на войната или на ковид. Това е цикъл в света, инфлацията се засилва.

Много политически анализатори прогнозират, че кабинета Петков няма да успее да изкара мандата си. Има ли такава вероятност, според Вас?

Не съм ясновидец, нямам пророчески способности. Ние не отстъпваме от това, което сме говорили  по време на трите кампании. За нас е важно всичко което е законно, справедливо и морално да се въведе в живота на хората.

От Демократична България изказаха предложение за национализиране руските активи в енергетиката. Ако това се случи до къде може да доведе подобна стъпка? Костадин Костадинов по повод предложението за национализиране на същите  обвини партиите на управляващата коалиция, в това число и ИТН, че работите за американското посолство и нарежданията идват от там. Има ли някакъв натиск от страна на САЩ и ЕС върху вътрешния политически живот на страната?

Не мога да коментирам нито ДБ, нито Възраждане, Попитайте тях по тези въпроси.

Интервю на Янчо Николов

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви