Българите пращат все по-малко пари
Българите пращат все по-малко пари

Българите зад граница спират да изпращат пари у нас. Изпратените суми са намалели 8 пъти, в сравнение с периода преди пандемията.

За първото тримесечие на тази година получените средства в страната от емигранти са над 77 млн. лева. Сумата е много по-малка от тази за първите три месеца на 2020 г. и 2019 г. Цифрите сочат, че след началото на пандемията започва рязък спад на сумите.

„Успоредно на тази тенденция на намаляващо изпращане на пари от българи в чужбина към България се увеличава съответно потока на чужденци, които работят в България и изпращат пари извън България“, заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Традиционно най-много пари идват от българите, които работят в Германия, САЩ и Испания, а причините за намалелия поток са кризата, големият брой завърнали се в България и застаряващото население у нас, казват експертите. Влияние липсата на тези пари върху българската икономика също има.

„Малко от тези пари се спестяваха в България или в инвестиции. По-скоро те са за широко потребление и сега, когато спада техният обем, това косвено влияе в потреблението в България“, посочи Гълъбинов.

Повечето излизащи пари от страната ни спрямо влизащи от чужбина е възможно да наблюдаваме в близките няколко години, прогнозира Гълъбинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви