Какво /не/знаете за златото
Какво /не/знаете за златото

Какво представлява златото и защо се бележи със символа Au?
Златото е рядък метал с точка на топене 1064 градуса по Целзий и точка на кипене 2808 градуса. Химичният му символ Au е съкращение от латинската дума за злато Aurum, което, буквално преведено, означава светла зора – Glowing Down.

Златото има няколко основни качества, които го правят полезно за човечеството през вековете. Сред най-големите му предимства са отличната му проводимост и неспособността му да взаимодейства с вода и кислород.

Думата „gold”, на английски „злато”, идва от старо-английската дума ‘gelo’, което означава жълт.

Колко злато има по света?
75% от златото на земята е било добито в периода след 1910 година. Ако цялото количество злато, добито до момента се оформи като един голям куб, то всяка една от страните му би имала само 20 метра дължина.

Изчисления от края на 2001 г. сочат, че цялото количество злато, добито в световен мащаб, се равнява на близо 145 000 тона.

От 1880 година насам Южна Африка е един от най-големите доставчици на Злато в света. През 1970 г. там са били добити 79% от световното злато за този период. Това са около 1000 тона злато. През 2004 продукцията спада на 342 тона. Този спад се дължи предимно на възникнали трудности при добива на суровината и редица икономически фактори, довели дo промени в индустрията на ЮАР.

През 19-ти век, златна треска обхваща големи райони, в които и до ден днешен съществуват и биват експлоатирани златни мини – по един или друг начин. Такива мини има в Калифорния, Колорадо, Отаго, Австралия, Блек Хилз и разбира се Клондайк.

Защо златото се измерва в карати и какво е каратът?

Тази съвременна мярка има корени още в древни времена. Първоначално – единица за маса (тежест), базирана на семена от рожкови, използвани от средновековните търговците в Близкия Изток. Каратът все още се използва и в първоначалната си форма за измерване на скъпоценни камъни (1 карат е равен приблизително на 200 мг). В наши дни с него се измерва чистотата на златото, като чистото злато е 24 карата.

Ако всичкото злато на света бъде преработено в златна нишка, колко дълга би била тя?
Ако нишката е с диаметър 5 микрона (най-тънката, която може да бъде изработена), тя би описала земята приблизително 7,2 млн. пъти.

Златото може да се преработва във формата на конец. Така може да се използва за бродиране на тъкани.

Златото е толкова еластично, че веднъж разтегнато една унция от благородния метал може да достигне дължина от над 50 мили. Ако се обработи във формата на тънък лист, същото количество злато би покрило площ повече от 3048 квадратни сантиметра.

Колко е голям един тон злато?
Златото се мери в тройунции (31,1035 гр). При плътност на златото 19,32 гр/кв. см една тройунция би имала обем 1,64 кв. см. Следователно един метричен тон би имал обем от 51,760 кв. см, което е еквивалент на куб със страна 37,27 см.

Рецклиране на злато
Още от Бронзовата епоха насам златото винаги е било рециклирано заради високата си стойност. Това на практика означава, че вашите семейни бижута може да съдържат злато, добито в праисторически времена или пък да са част от ценен артефакт или бижу, принадлежало на кралска особа от древна цивилизация. Днес най-малко 15 % от годишното потребление на злато идва от рециклиране.

Колко тежи едно златно кюлче?

Златни кюлчета са се произвеждали още преди 4000 година преди Новата Ера.
Един кубичен фут злато ( 1 фут= 30,48 см ) тежи около половин тон.

Голяма част от добитото злато се преработва в различни по вид и тежест кюлчета. Сред най-добре познатите и използвани са London Good Delivery Bars, които се търгуват по целия свят. Едно от тях тежи около 400 трой унции (12,5 кг) всяко. Има кюлчета, които са по-малки и чието тегло започва от 1 килограм нагоре. Разпространени са още т. нар. Tola Bars и Tael Bars.

Най-прецизната мярка за измерване на ценни метали е трой унцията. Тази мярка за първи път е използвана във Френския град Трой. Една трой унция е с около 10% по-тежка от обикновената унция, която е равна на 28.3495231 грама

Приказка за Архимед и короната на цар Хиерон
Приказката започва така: цар Хиерон (Hiero) на Сицилия (250 г. прн.е.) подозирал, че собственият му златар го лъже. Бил му дал известно количество злато да му направи корона. Короната, след като станала готова, тежала точно толкова, колкото златото, но царят подозирал, че златарят е отделил чисто злато за себе си, а към короната е прибавил толкова сребро. Подозирал, но не можел да докаже. Извикал при себе си Архимед (като доказано умен човек в царството) и го попитал как може да докаже подозренията си. Архимед поискал време да мисли по въпроса.

Архимед е знаел, че златото е по-плътно от среброто и, ако в короната има примесено сребро, то обемът на короната би бил по-голям,

но не можел да се досети как да го измери. Когато един ден се потопил във ваната си да се къпе, идеята му дошла, изтичал на улицата както е мокър и гол, викащ „Еврика”.

Взел един съд и потопил в него същото тегло чисто злато, колкото тежала короната. После напълнил съда с вода до ръба. Извадил златото и потопил короната. Водата преляла поради различното относително тегло на короната. Значи короната е била примесена със сребро.

От тогава води началото си английският израз „stealing from the crown” или „да крадеш от короната”.

Легенда за определяне цената на златото.
Легендата, която обяснява как е възникнал метода за определяне на цената на златото чрез издигането на флаг е следната: В края на 18-ти век в гетата на Франкфурт живеел човек на име Амшел. Той колекционирал монети и благодарение на всички свои умения в тази област станал пазител на старинните монети, които били притежание на принц Уилям IX.

През 1805, впечатлен от финансовите познания и умения на синът на Амшел, Натан, Уилиям IX поверява на Натан голяма част от своето богатство. Вместо да купува и продава монети като баща си, Натан решава да търгува със златни кюлчета. Натан знаел, че единствените двама, които знаели истинската стойност на златото били единият от директорите на „Bank of England” и директорът на трезора на „Banque de Paris”. За съжаление никой от тях не искал да му даде нужната информация.

Натан, обаче, намерил начин да стига до тази информация дори по-бързо от всички други търговци, като получавал сигнали за цената чрез внимателно измислени знаци с издигане на флаг от негов доверен човек. Така, имайки известна преднина, Натан изненадвал винаги с добър нюх и сключвал изключително изгодни сделки. Няколко години по-късно Натан получава и титлата „барон”.

Така и до ден днешен останала традицията петте основни компании, които се занимават с търговия на злато да се срещат два пъти на ден, за да определят официалната цена на златото като издигат или свалят флагове. Тази церемония се провежда и до днес в офисите на NM Rothschild, компания основана от барон Натан Майер Ротшилд!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви