Гърци на пазар у нас
Гърци на пазар у нас

Заради по-изгодните цени на стоки и горива, гърци не спират да пътуват до България. Цените на бензина в южната ни съседка надхвърлиха 2 евро и 50 цента за литър, което е и причината жители на Северна Гърция да зареждат у нас, предаде БНТ.

Търговци в Петрич и Сандански отчитат ръст на потребителите от южната ни съседка, които идват на пазар за хранителни продукти.

Пазаруващите в България са основно от Серес, Драма, Кавала и по-малките населени места в северната част на Гърция. Разказват, че идват да купуват хранителни стоки, най-вече заради цената им – хляб, сирене, всички местни продукти са по-евтини от гръцките. Някои обаче твърдят, че в Гърция е по-скъпо, но е по-хубаво и качествено.

В магазин за хранителни стоки в Сандански продават основно продукти местно производство. Те са и предпочитани от гърците, според собственика, който разказва, че се търсят най-вече сирене и кашкавал. Твърди, че имат редовни клиенти, възрастни хора, които познават продуктите. Освен че са по-евтини, са и качествени.

Повечето бензиностанции в района на граничен пункт „Кулата“, Петрич и Сандански също отчитат увеличен брой гърци като свои клиенти.

„Да, да по евтино е, на половина. Например бензин за литър там е 2.80 евро, тук е 1.80. Едно евро и повече по-малко“, казва Ираклис Андреадис.

Заради увеличения внос на стоки от България се очаква в близките дни на граничен пункт „Промахон“ да започне работа постоянен екип по контрол на вносните стоки, съобщава БНТ.

В същото време гръцки фермери внасят фураж от България, за да издържат на кризата. Местни фермери съобщават, че вече липсват фуражи и внасят директно от България, но на висока цена и при скъпи транспортни разходи. Настояват за спешна реакция на министерството на аграрното развитие, предаде БНР.

В резултат на липсата на фуражи и високата им цена, животновъдите намаляват броя на стадата. Количеството мляко също рязко е спаднало, а оттам идва и постоянното покачване на цените на млечните продукти. Литър мляко е на цена 1 евро и 50 цента, което не е рентабилно за производство на кашкавал и сирене. С 30% е намаляло количеството на месото за вътрешния пазар.

В същото време правителството приканва хората да не се запасяват с храни, защото има достатъчни количества.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви