Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган отново призова Швеция и Финландия първо да спрат да подкрепят терористичните групировки, които се борят срещу Анкара, преди да очакват той да подкрепи членството им в НАТО, съобщи „Дойче веле“.

От кабинета на Ердоган казаха, че президентът е споделил притесненията си в разговор както с шведските, така и с финландските лидери относно групировката Кюрдска работническа партия (ПКК), с която турското правителство се бори от 80-те години на миналия век, и движението Гюлен, което Анкара обвинява в организиране опит за преврат през 2016 г.

Ердоган е казал на финландския президент Саули Ниинистьо, че отказът да се справи с терористичните групи, които заплашват съюзник от НАТО, няма да отговаря на духа на военния алианс, съобщиха от неговия офис.

Той също така е заявил на шведския министър-председател Магдалена Андершон, че „политическата, финансова и оръжейна подкрепа на Швеция за терористичните организации трябва да приключи“.

Ердоган каза също, че ембаргото за износ на оръжие от двете страни, наложено на Турция след нейното нахлуване в Сирия през 2019 г. срещу милицията на кюрдските отряди за народна отбрана, трябва да бъде отменено.

Скандинавските лидери отговориха на призивите в Twitter, като Андершон написа, че очаква с нетърпение „укрепването на нашите двустранни отношения, включително относно мира, сигурността и борбата с тероризма“.

Ниинистьо каза, че е казал на Ердоган, че „тъй като съюзниците от НАТО Финландия и Турция ще се ангажират за сигурността на другия и по този начин нашите отношения ще станат по-силни. Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви