Паметник Созопол

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на Св. Св. Кирил и Методий пред Арт комплекс „Анел“ край Созопол. Монументът е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев.

Първообразът му беше открит от президента Румен Радев и сръбския президент Александър Вучич в гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд.

Вицепрезидентът приветства делото на проф. Старчев, като припомни думи на акад. Светлин Русев за него – „разговаря със света на трайните духовни истини и като посветен в техните тайни, съдбата го е дарила с възможността да ги реализира пластически“.

„Паметникът прибавя още много към магията на древния Созопол“, изтъкна Йотова, като посочва, че всеки чуждестранен гост на града ще научи за великото дело на Светите братя и техните ученици и ще отнесе в своята родина разказа за духовната империя България.

„Преди повече от 11 века тук бяха създадени свещени букви, книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, култура и духовност по целия славянски свят. Славянската цивилизация от българските земи, където беше спасено Кирило-Методиевото дело благодарение на прозорливи държавници, които осъзнават неговата ценност“, заяви вицепрезидентът.

Йотова се обяви категорично против всеки опит за пренаписване на българската история, за подмяна на фактите. „Нашата мисия е българското културно-историческо наследство, за да върне своите позиции в световната съкровище. Стъпка в тази страница е планираният от президентската институция международен форум с учени от целия свят, посветили своите търсения на старобългаристиката, на кирилицата, на българския език“, посочи вицепрезидентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви