ЕС се споразумя за газохранилищата
ЕС се споразумя за газохранилищата

Преговарящи от страните в ЕС и евродепутати се споразумяха за правилата за запълване на европейските газови хранилища преди зимата. Това е опит да се изгради буфер за доставки. И да се подготвят за възможни прекъсвания на руските потоци на природен газа, съобщава Ройтерс.

Русия доставя 40% от газа в ЕС. И миналия месец прекъсна доставките за Полша и България, след като те отказаха да плащат за горивото в рубли. Това напомня агенцията.

Сделката ще изисква от страните членки на ЕС съвместно да запълнят капацитетът на газовите хранилища

най-малко на 85% до ноември тази година и през 2023 г. и до 90% през 2024 и 2025 г. В момента газовите хранилища са запълнени на 41%.

Всяка страна също така трябва да постави в съхранение достатъчно газ, за да покрие 35% от годишното си потребление през последните пет години. Тази система е предназначена да намали тежестта върху страните с големи хранилища за природен газ, след като Унгария, Австрия и Нидерландия изразиха опасения, че техните компании ще бъдат принудени да купуват големи количества газ на почти рекордни цени, докато тези страни с малки газови хранилища не биха правили такива големи по обем покупки.

Страните без съоръжения за съхранение на газ пък ще трябва да съхраняват достатъчно гориво в други държави, за да покрият 15% от годишното си газово потребление. Кипър, Малта и Ирландия, които не са свързани с газовите мрежи на други държави, са освободени от това изискване.

Държавите също така трябва да сертифицират собствениците на обекти за съхранение, за да проверят дали те представляват рискове за енергийната сигурност – ход, насочен директно към руския „Газпром“, който преди месеци задържа своите европейски места за съхранение на необичайно ниски нива. Операторите, на които е отказано сертифициране, трябва да се откажат от собствеността или контрола върху газохранилищата.

Опасенията относно руските доставки вече накараха фирмите от ЕС да започнат да презареждат хранилищата с рекордно скорост след края на зимния сезон, въпреки високите цени на синьото гориво.
Страните от ЕС и Европейският парламент трябва официално да одобрят сделката. Европарламентът трябва да я гласува следващия месец, посочва Ройтерс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви