Гергана Велева

Зъболекарите са най-подценяваните медици, според нашата събеседничка днес. В много случаи не са смятани и за истински лекари от колегите им в традиционната хуманитарна медицина. Въпреки това, стоматолозите са сред най-търсените специалисти и сред най-добре заплатените. А професията им е смятана за една от най-престижните сред обществата у нас и по света. Факт е обаче, че и  услугите свързани с денталната медицина са най-скъпите.

„Покажи си зъбите за да ти кажа, какъв социален статус имаш“,  е казал неизвестен римски търговец на роби.

Колкото и грозно да звучи подобна фраза произнесена  от устата на един „търговец на смърт“, тя е останала популярна от времето на произнасянето си до днес. В съвремието в което живеем не ни гледат зъбите с цел да ни продават, поне не и в цивилизования свят. Но здравата и хубава усмивка си остава критерий за определяне същността на един човек.

За много хора професията стоматолог е свързана с представата за пломби, вадене на зъби и противното им пилене с пищящата бор-машина. Реалността обаче е съвсем различна. Тази специалност обхваща не само стоматологично лечение, но включва и козметология, пластична хирургия и много други области на медицината.

Какво представлява стоматологията? Какви качества се нуждаете, за да станете зъболекар? Противопоказания към професията на зъболекар Как да стана зъболека Колко печели зъболекарят? На тези и други въпроси днес пред BurgasNews отговаря денталният специалист – Гергана Велева.

Д-р Гергана Велева завършва Дентална Медицина в Медицински Университет – София. Професионалните и интереси са съсредоточени в кариесология, детска стоматология, пародонтология и естетични процедури с филъри. Д-р Велева посещава множество следдипломни курсове, има опит в хирургията и развива своя частна практика основавайки „Dental care and Aesthetics by Dr. Gergana Veleva“ в гр. София, кв. Лозенец, където работи със своите пациенти.

Д- р Велева, защо и как избрахте стоматологията? Кое Ви привлече в нея – интереса или това, че е най-добре заплатената професия?

Направих избора си в гимназията, доста рано, в девети клас. Като по-скоро се насочих към хуманитарни науки заради интереса ми към биологията. Малко по-късно избирах между общата медицина и денталната и избрах денталната. На всички е ясно, че в България да си доктор е при всички случаи повече призвание, отколкото професия с която да поддържаш един добър стандарт на живот.

Избирайки хуманитарна, обща медицина за мен бе равносилно на това да напусна един ден България. Аз харесвам България и не искам да я напускам. Това беше и причината да се насоча към денталната медицина.

И по интереси, и по финансови причини. Искам да подчертая, че е малко грешно да се смята, че стоматологията е толкова добре заплатена. В  смисъл, че пари се вадят, но не е толкова лесно, колкото изглежда. Хората, които не се занимават с медицина, виждат една цена  – пломба, но не знаят колко разходи стоят зад цялата тази работа.

Вие помните ли първото си влизане при зъболекар? С какви впечатления останахте тогава?

Първият ми път не го помня, защото съм била много малка. Аз имах проблемни зъби от много ранно детство. Но първия спомен, който имам като голяма е, че зъболекарят ме излъга – само ще погледне, а ми извади два зъба. Така че останах с впечатление, че са лъжци. Повече не отидох при този зъболекар, но споменът ми от него ми помогна много да оформя своя подход към децата.

Работата с тях е малко по-деликатна и не може да се сравнява с работата, с възрастни хора, затова е нужно да не бъдат лъгани. Казвам това, защото, ако едно дете бъде излъгано, че няма да го боли, а го заболи по време на работа, то губи вяра в теб. Поуката за мен и до днес е – с децата винаги искрени, дори това да доведе до по-голям страх в момента.

Защо това е една от най-трудните професии? С какво се различава от останалите лекарски специалности?

Смятам, че до голяма степен има образованието. Много хора смятат, че общата медицина е най-трудната. Ние от край време сме неглижирани и не ни смятат за истински доктори. Малко ни подценяват казвайки си – тези просто правят зъби и не са истински медицински специалисти.

Имам свой поглед над образователната система в Медицинския университет в София и смятам, че нивото на дентална медицина е по-високо от това на общата медицина. Ние имаме страшно много практика. Това е хубаво, но и затруднява адски много самото следване, тъй като трябва да учиш за изпити, големият стрес от това да вършиш практическа работа и да си намериш пациентите, върху които да работиш.

Има и други проблеми, защото в днешно време с намиране на работа става все по-трудно. Всяка година завършват доста зъболекари и в един момент предлагането ще надвишава търсенето. Конкуренцията е голяма, което е в плюс за потребителите, защото пък така се повишава и качеството. В медицината въобще материалите и апаратурата са много скъпи. Това трябва да е ясно за хората.

Те са скъпи и за лекарите, и за пациентите от там – последствие. Реално е много скъпо да работим тази професия, а това трябва да се разбере от пациентите, на които се отразява всичко това. Непрекъснатите кризи и съпътстващите ги инфлации стоят зад непрестанното поскъпване на услугите ни.

Защо са толкова скъпи стоматологичните услуги в България и по света?

В България са скъпи за тук. Ниските заплати и недоимъка на българина се отразява на впечатленията му, когато ни посещава. Стандартът тук е друг. Високите цени, които изглеждат на българина, са приемливи за чужденците. Навън стоматологичните услуги са много по-скъпи.

Ако някой е имал досег с американски стоматолог, той ще знае, че въпреки по-високия стандарт, цените там са над 10 пъти по-високи отколкото у нас. Образованието там е много по-скъпо, отколкото тук. И това си оказва своето значение, но като цяло материалите са много скъпи.

Много пари и усилия се влагат в тяхното разработване, да бъдат създадени, измислени, а най-скъпото е да бъдат легализирани. И всяка една промяна в съставките изисква страшно много финанси, за да бъде одобрено новото лекарство. Скъпото производство се отразява на крайният потребител, като се премине през веригата на създаване, легализиране, услугата, която ние изпълняваме.

Не е ли прекалено малко лечението което покрива здравната каса за пациент -едно вадене и направата на два зъба?

Да, за възрастни пациенти е това. Но смятам, че в България хората имат много големи очаквания за това, какво трябва да получават. А здравната ни система дава много малко. Реално, ако се направи една сметка, какво се дава, за да се осигурява здравно един човек и какво иска той да получава – няма баланс. Хората тук малко неглижират възможността да отидат на доктор, когато им потрябва.

При повод или без, отиват на преглед, вземат направление и отиват на специалист. Това в чужбина го няма. Знаете ли, че ако живеете в Англия и ви заболи зъб, може да чакате три месеца, преди да Ви приеме лекар. Колкото даваш за здравно осигуряване, толкова и ще получиш.

Единствено не съм съгласна с високите цени за пенсионерите. Нашите пенсионери са с ниски доходи и в един момент са поставени в една безизходица. Има някакви кукички в законите, които могат да ги зарадват с някакви облекчения, например в услугите за получаване на протези. Има някакви облекчения, които покриват работата на зъболекаря, но не и работата на зъботехника.

И въпреки тези кукички, има 10 условия за да получиш на тънко протези. Да си на определена възраст, да са ти първите протези и т.н., което пак ограничава голям брой пенсионери неможещи да се възползват. Така липсата на протези ги обрича на липса на пълноценно хранене.

Каква възрастова група пациенти посещават стоматологичния ви кабинет? С какъв социален статус са?

Среден социален статус. Лично аз се занимавам предимно с млади пациенти и деца. Посещават ме хора в разцвета си до около 50-55 години. Занимавам се предимно с терапия, пломби, естетични процедури, по-млади хора и деца, а по-малко с протезиране и възрастни пациенти.

Смятам, че е нужно стоматолозите да бъдат по-тясно специализирани, в смисъл общ стоматолог не важи в днешно време. За да има качество в стоматологията, трябва всеки стоматолог, разбирайки и избирайки къде е най-добър, да специализира в тази посока. Вършенето на всички стоматологични дейности от един специалист, с цел печалба и да не загуби пациенти е предпоставка за некачествена работа.

Това обаче е проблем свързан и с пациентите. Трудно ще е да го прегледа един стоматолог, да го изпрати при друг специалист, после при втори и т.н. Това е практика вече на големите частни клиники, които могат да си позволят на едно място да имат различни видове специалисти, при това доказани.

Кои са най-новите технологии и нововъведения в стоматологията и кои могат да се възползват от тях?

По-малко инвазивното лечение. Наблягаме на това да не пилим и разрушаваме зъбите. Измислени са нови модели коронки, които не позволяват голямо пилене на зъба. Правят се друг вид пластични конструкции, които предлагат щадящо лечение и липса на болка. Фасетите се заменят с процедурата “Бондинг“, която подобрява естетиката на пациента, без да се пилят неговите зъби в някои случаи, като просто се променя тяхната големина, форма, цвят. И всичко това с материала, с който се правят пломбите. Дигитализацията е много навлязла.

Извършваме сканиране, вземане на отпечатъци, чрез сканиране,  използва се 3D визуализация с проект на новата усмивка, което дава възможност на пациента да види, как ще изглежда в края на лечението.

Кои са най-честите заболявания на зъбите? На какво се дължат?

Най-честото заболяване е кариес. Неговото нелечение прогресира в пулпит и разрушаване на зъба. Кариесът се получава най-общо от неспазване на добра устна хигиена и консумацията на много въглехидрати, и прости захари. Липсата на хигиенна култура и умението да си мием зъбите  – продължително време, качествено и т.н.

В България малко се набляга на личната хигиена, поне това са мои наблюдения. Много си мислят, че знаят как да си мият зъбите, но се оказва в последствие, че не знаят. Трябва да се набляга на профилактиката и да се обяснява на пациентите от А до Я, как да подържат устна хигиена.

Това е малко рисковано при един голям човек, защото може да го приеме като унизително. Но може да се направи във вид на брошури, медицински списания и карти, както и статии в медиите свързани със здравето. Човек трябва да подържа добра хигиена на зъбите си, езика и да се съобразява с какво се храни. Това, което може да навреди на общото здравословно състояние, вреди и на зъбите. За развитието на кариес вредят захарите, газирани напитки, сладките неща най-вече.

Другото по-често срещано заболяване е парадонтозата или парадонтит. Това е заболяване на зъбоподържащия апарат.

Започва, като леко възпаление на венците, което най-често се забелязва от пациентите във вид на кървене на венците, при почистването най-вече. Нелечението води до прогресивно възпаление стигащо до костта и нейното стопяване. Зъбите се оголват, разклащат се и се стига до загубата им.

Какво бихте препоръчали на хората, за да избягнат посещение във Вашия кабинет?

Ако хората си почистваха зъбите както трябва, нямаше да има работа за нас, зъболекарите. Защото 99%, без тези на генетичните заболявания, са пациенти, които са с неправилна хигиена. Зъби се мият продължително, минимум 4 минути. Мият се два пъти дневно, може и три.

Мият се внимателно и от всички възможни страни и ъгли. Почистват се с конец и интердентални четки, използва се качествена паста за зъби. Ако всичко това се спазва, в едно със здравословното хранене, няма да му се налага да бъде лекуван от зъболекар.

Едни профилактични прегледи могат да уловят начален процес на кариес и той да бъде стопиран, чрез профилактика. Т.е., промяна начина на хранене, хигиената, препарати за почистване – води за усти, пасти за зъби и др.

Има ли мода в стоматологията? Имате ли пациенти с желания, които ви превръщат и в дизайнери? Колко струва една такава услуга?

Да, има такива пациенти. Хората доста се влияят от модите по телевизиите, кината и т.н. Повечето известни личности, които наблюдаваме, не са с техните си естествени зъби. И колкото и добре да са направени тези изкуствени зъби, коронки, фасети и други видове смятам, че за повечето специалисти, като ги видят знаят, че това не са техни зъби.

Но обикновените хора идват и мислейки, че това което са видели е естествено, искат и те да изглеждат така. Има много неприятни случаи с доста футболисти, които няма да назова. Но техните изкуствени зъби не се подчиняват на никаква общо приета естетика.

Те се подчиняват на тяхна си, криво разбрана естетика. Първо трябва да се мисли за здравето, а после за мода в здравословен план. Здравето е преди визията. Естетиката си има граници. Прекаленото бяло на фона на субективната визия, може да не е красиво. Има хора, които искат зъби бели, като белина.

Обясняваме им, че

колкото се бяга по-далеч от естественото, толкова по некрасиво и неприемливо естетически е това.

Други искат да извадят всичките си зъби, да си сложат импланти и да си решат всички проблеми. Смята, че всичко трябва да е в граница на нормалното.

За една пълна промяна на усмивката ще помогнат фасети, коронки. Говоря за видимата част на зъбите. Според мен е безсмислено да се правят фасети и коронки на вътрешни зъби, които не се виждат и са здрави. Това е излишно пилене и загуба на части от естествените зъби. Но такива прекалени моди, като по-горе изброените могат да струват доста скъпо. Има случаи, когато за пълна промяна цифрите набъбват до 5 цифрени числа.

Това са дълги процеси, които изискват много работа на зъболекаря, много работа на зъботехника, за материалите, за апаратурата. Всичко това оскъпява процедурата. Използването на дигитализация не е евтино нещо. Да се купи един софтуер, да се използва 3D скенер и принтер, е много скъпа апаратура, която сама по себе си води до висока цена.

Има ли нещо, което, според Вас, трябва да се промени във вашата сфера? Какво?

В денталната сфера има доста проблеми. Но най-големите проблеми идват от държавата на ниво политико-икономически кризи. Те дават своето отражение, както в медицината, така и в другите сфери.

Нещата които не са О.К., не могат да се променят, защото хората, които трябва да го направят и държат механизмите на управление, самите не се променят. Те са едни и същи от години, всички знаем, как се избират и назначават тези хора. И смятам, че това е един порочен кръг, от който, на този етап, много трудно ще се излезе.

Интервю на Янчо Николов

    

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви