На 23-ти май, понеделник, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас балетната класика „Баядерка“ ще представи оригинален и вълнуващ прочит на драматичната любовна история – постановка и режисура на Веса Тонова.

В ролята на красивата баядерка Никия с трагична съдба гостува прекрасната примабалерината на Държавна опера – Стара Загора Анелия Димитрова, която бургаската публика имаше удоволствието да гледа като Пахита в едноименния балет на Лудвиг Минкус в началото на м. април т. год.

Балетният спектакъл в понеделник ще донесе отново несравнима естетическа наслада за почитателите на изящното изкуство.

Хореографията е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова. Сценографията е на световноизвестния художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на една от най-добрите костюмографи – покойната Цветанка Петкова-Стойнова.

Асистент-балетмайстор е Галина Калчева, която е репетитор на балетната трупа към Бургаската опера, помощник-режисьор – Петър Тихолов. Премиер-балетистът Даниел Тичков влиза в образа на Солор, за чиято любов се борят Никия и Гамзати – в ролята гостува Харука Суга, солист на Старозагорската опера.

В образите на Златния бог и Мадгавая влиза Теодор Цаков, Великият брамин ще бъде Светлан Николов, Прислужница на Гамзати – София Ловджиева, Дугманта Раджа – Даниеил Димитров.

В атрактивния Индуски танц ще се представят Ива Овчарова, Теодор Цаков и Светлан Типиков. В Pas diction участват:

Яна Бердута, Натали Иванова, Събина Косева, Рая Чакърова, Кирил Филипов и Стоян Фъртунов. Трио сенки ще бъдат: Натали Иванова, Яна Бердута и Рая Ч!акърова. В пищната балетна постановка, която смайва с атрактивна сценография.

Емоционален режисьорски прочит и интересни хореографски решения, участват и артисти от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

Преди представянето на бургаската сцена, постановката на „Баядерка“ гостува в гр. Сливен – на 20 май, петък, на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров“. В началото на м. септември 2021 г. „Баядерка“ пожъна голям успех на сцената на Летния театър във Варна.

„Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, която е влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг.

Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва.

Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си.

Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.

Постановката на Държавна опера – Бургас „Баядерка“ беше отличена с награда „Златна муза“ на церемонията на Сдружение „Асоциация на хореографите в България“, която се проведе в Зала I на НДК в Международния ден на балета – 29 април 2019 г. Номинацията за „Златна муза“ беше за постановка и режисура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви