На прага на сезона сме, а не е ясно в какво състояние са плажовете по Южното Черноморие и с какви цени  ще ни посрещнат. По закон те трябва да са почистени и подсигурени със спасители, медицински екипи, а от 1 юни да посрещат посетители. Други все още се подготвят. Какви проблеми срещат в подготовката за сезона?  Много са въпросите, които очакват своите отговори, но лятото и туристите не могат да чакат.

Има ли ясна ценова политика за плажовете по Черноморието ни? Кога ще стане ясна? И какво се случва и не се случва в сектора, ще научим от Николай Димитров – дългогодишен концесионер на плаж „Крайморие“, заместник председател и говорител на „Дружеството на плажните концесионери“.

Здравейте г-н Димитров, къде Ви откриваме?

Както винаги по задачи. На плажната ивица съм в стопанисвания от мен плаж „Крайморие“. Готвим се усилено за сезона и имаме доста работа за вършене. Оформяне и почистване на ландшафта, ситене на пясъка и други работи свързани с чистотата, удобството и безопасността на бъдещите туристи.

Вече сме на прага на сезона, а не сме много наясно в какво състояние са плажовете по Южното Черноморие. При Вас в Крайморие как вървят нещата?

 За всеки плаж е различно. Предвид инфлацията, като обявената такава е 9% , но реалната е около 20% , сме принудени да вдигнем заплатите на персоналите. Това са служители, които са задължителни по договор. Говорим за водното спасяване, обезопасяването на плажа със спасители и останалия персонал.

С колко процента са повишени разходите Ви?

Минимум 25-30% завишаване. Това се отразява и върху крайните услуги. Тоест върху предлаганите от нас услуги на посещаващите стопанисваните от нас, концесионерите плажове. Нещо, което искам хората да знаят е, че тези дейности заложени по договор, ние няма как да коригираме. Дали сезона е слаб, силен, дали вали, или има повече слънчеви дни, това са хора, които ние задължително трябва да наемем от 1 юни до 30 септември, без възможност за коригиране на персонала. Няма значение има ли работа, или няма. Длъжни сме да го направим.

И това основно се отразява върху цените за плажуващите?

Да. Но аз мисля, че не винаги трябва да се фокусираме само върху цените за чадър и шезлонг. Най-важното е, когато човек отиде на плаж да се прибере от него жив и здрав. И много важно е условията да бъдат такива, че плажуващият да остане удовлетворен. Да остане доволен, че е избрал да плажува на съответния плаж. Така че цената е фактор, върху който да не слагаме такъв голям фокус. Основното е, дали са готови плажовете от към обезопасяване.  Животът на хората е най-важното нещо.

Имат ли ясна представа концесионерите на какви цени ще са плажните принадлежности? На каква цена ще заложите Вие на стопанисвания от Вас плаж в Крайморие? И Ваши колеги в бранша, които държат други плажове.

При мен мога да кажа със сигурност. Мога да Ви кажа и на някои други плажове по южното Черноморие, това което съм чувал от колегите си. В стопанисвания от мен плаж в Крайморие, шезлонгът ще е 8 лева, 6 лева на чадър. Доколкото ми е известно в самият град Черноморец цените ще са същите. Долу, на „Златна рибка“, ще бъдат леко по-високи. В слънчев бряг ще варират от 9 до 8 лева.

Цената и сезона не са определящи за туристите. Други са факторите, които определят туризма. Плюс това, тези неща не са задължителни за ползване. Ако иска ползва чадър и шезлонг, ако иска  – не ползва. В крайна сметка приоритетите за плажовете са съвсем други.

Все пак провеждали ли сте някакви разговори с Министерството на туризма за отстъпки в таксите и съответно намаляване на цените?

Никой не ни е търсил по този въпрос! Категорично! Не еднократно, включително и на срещата с министър Проданов, аз го отбелязах, като възможност. Но отговорът беше, че тази година вероятно и отстъпка няма да има от концесионните такси. И в тази връзка не виждам, как цялата тежест основно ние да я поемем. Ние, между другото, сме единственият бранш, който реално не може да ползва компенсации по никаква мярка. По абсолютно никаква!

В същото време всяка година ни се утежняват разходите. Наемът ни тази година е коригиран със съответния инфлационен индекс, тоест ще платим по-висок наем спрямо предходната година. В същото време всеки иска и очаква от нас, какво ли не. Искат се намаляване на цените на услугите, но как да стане, когато ние не сме подпомогнати от никого – никога!?

Искате да кажете, че правителството няма ясна ценова политика за плажовете в България?

Няма! И не е само това проблемът. Вчера бях на много важна среща в Министерството на регионалното развитие във връзка с водите, които са заустени по плажовете. Говорим за дъждовните води. Такъв проблем освен в Крайморие има и долу на плажа в Черноморец, а и на други места. Най-ниската точка във всички населени места, където има море, са плажовете.

Следователно – водата се отича през тях. Това създава изключително голям проблем. Много са факторите  – голямото строителство е първият. То допринася за по-бързото отичане и по-големи дебити вода под плажовете. Това от своя страна води до отмиване на пясъка. Това не е проблем само на тези два плажа.

Поискахме среща със съдействието на депутат от бургаския многомандатен район Златомира  Мострова. Тя ни съдейства за организиране на среща в Министерството на регионалното развитие. Там бяха ВиК директорите на дружествата в Бургас и Варна.

Златомира Мострова също присъства на срещата, секретарят на кабинета на министъра – Богдан Караджов, главният специалист на ВиК дружествата в министерството. От страна на концесионерите бяхме аз и Иво Стефанов. Разговорите бяха точно по този голям проблем.

Като първа стъпка набелязахме да им съдействаме с информация, относно съоръженията и къде се намират те. Оказа се, че тези съоръжения, дори в кадастрите, партидите на ВиК и общините – не фигурират. Тях просто ги няма по карта.

Направени са преди години , направени са по незнайно какви начини, а дъждовните води са заустени през плажовете, докато информация за съоръженията липсва. И когато стане проблем, ние концесионерите изпадаме в един омагьосан кръг, защото хем трябва да го отремонтираме, хем да възстановим плажа, хем да го открием.

Това за Ваша сметка ли е? Държавата не взема ли отношение по въпроса?

Всичко е за наша сметка. До момента държавата не е взела отношение, а сме се натъквали на пречки и проблеми, които пък ни възпрепятстват ние да го направим. Точно за това беше срещата ни вчера. Този проблем е много важен, защото ако не го решаваме ежегодно ние, с наши средства, плажуващите просто няма да имат на какъв плаж да отидат. Водите ги отмиват. Ние ги възстановяваме, при това ни пречат да го правим, а същевременно го изискват. Ако това не е парадоксално – здраве му кажи!

Туризмът е съвкупност от много сфери и фактори. Но винаги проблемите му се решават през нашата глава. Никой не ни пита, а ние не сме въздесъщи и не можем да направим кой знае колко. Ние имаме изисквания, които трябва да покрием. Те са ни заложени от държавата на нас. Но всичко е свързано с хора и парични средства. За да платим на извършващите дейността хора, трябва да вземем от някъде средства. В крайна сметка по договор имаме финансов модел, който сме заложили към конкретната концесия. Т

ози финансов модел се следи строго с отчети и мониторинг от съответното министерство и ако ние не направим съответната инвестиция, подобренията – инфраструктура, персонал, оборудване на спасители, медицински и реанимационни  пунктове, попадаме в тежко нарушение. А тези пари от къде да ги вземем!?

Стана така, че имаме само задължения, трябва да правим само инвестиции, а никой не ти казва от къде и как да вземеш парите за тях. При нас всичко е сбъркано. Заложени са всички неуредици, които ние да оправяме. Има едни изисквания, които трябва да покриваме, имаме едни пари, които искат да инвестираме, а никой не си задава въпроса, че тези пари трябва да си ги възвърнем по някакъв начин.

Ние нямаме много опции за тяхното възвръщане. Да не кажа, че нямаме никакви опции. Имаме 2% закрита търговска площ за заведения. Имаме 2% открита площ за заведения от общо 50% площ, с чадъри.

И в крайна сметка нека хората разберат, че ние не сме виновни за нищо. От къде да вземем тези пари за всичко, което трябва да правим и ни изисква държавата!?

Как стоят нещата с персонала – спасители, медицински реаниматори?

 Много зле! Казвам го най-отговорно. Никой не говори за тези проблеми, а са изключително важни за туризма. Има голям недостиг на спасители. Няма реаниматори. Няма достатъчно бройки обучени такива в държавата. Държавата е заявила едни изисквания, но нищо не прави за да ги покрие, което зависи от нея.

Къде са обучените реаниматори, което е основно нейно организационно задължение. Аз искам да наема качествен персонал, имам желание, но трябва да ги нарисувам ли?

Имаме конкретни работещи предложения, но изпълнението им зависи изцяло от „доброто“ на държавата.

Например, предлагали сме учителите по физкултура да получават допълнителна квалификация – „Спасител“ към своите дипломи. Лятото децата са във ваканция, а те спокойно могат да работят тези три месеца, като спасители. Това е едно добро предложение. Да се отворят паралелки с допълнителна специалност „Спасител“ към някои средни училища също. Винаги може да се намери работещо решение, стига да има някой, който желае да седне и да го направи. Аз и моите колеги винаги сме на среща за диалог и конструктивни разговори в тази посока.  

 Интервю на Янчо Николов

4 КОМЕНТАРИ

  1. Най-десния е Николай, познавам го. Много голям тарикат. Иначе е направил за плажа в Крайморие много. Но да си продаде аудито и да си плати разходите. Все се оплакват, но аз не им вярвам нещичко.

  2. Кольо, кат нямаш пари, туй ауди от де го взе уе? Да не ти го подари някой? Спри да ревеш само а вади кеша и си покривай разходите. И без туй достатъчно вадите на гърба на хората. Пари искали от държавата пусти кол в гърба

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви