Мирослав Иванов преодоля вота
Мирослав Иванов преодоля вота

Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ остава на поста заместник-председател на парламента, решиха депутатите.

Против неговото освобождаване гласуваха всички присъстващи депутати от „Продължаваме промяната“ (65), БСП (24), „Има такъв народ“ (24) и „Демократична България“ (16). За оставката му гласуваха от ГЕРБ (с 59 гласа), ДПС (10 гласа) и „Възраждане“ (12 гласа).

По-рано народните представителите решиха да удължат работното си време, докато бъде изчерпана точката.

Премиерът Кирил Петков се появи изненадващо в парламента, за да даде кураж и да демонстрира подкрепа за Мирослав Иванов, чиято оставка поиска цялата опозиция. Петков влезе в стаята на ПП по време на пленарната почивка и по-късно коментира пред медиите, че няма основание за искането на ГЕРБ, ДПС и „Възраждането“ Иванов да освободи поста на зам.-председател на НС.

„Причината, за която съм тук, по време на моята обедна почивка, е да дам своята подкрепа и към Мирослав, защото искането за неговата оставка е абсолютно необосновано. Той е един от много свестните, много изпълнителни и прави всичко по правилата. И заради тази провокация беше хубаво да видя цялата си група и да покажем колко е важно да го подкрепим. Щастлив съм, че цялата група е много единна“, коментира премиерът, но не влезе в пленарната зала, където започнаха дебатите.

Поводът за исканата оставка на Иванов беше отнемането на думата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък, по време на парламентарния контрол. Тогава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

Според вносителите на проекторешението поведението на зам.-председателя е некоректно спрямо представители на трите опозиционни групи, но най-вече спрямо ГЕРБ-СДС и нейния председател.

Искането е лишено от материално-правни основания, за да бъде реализирана отговорността на зам.-председателя, каза председателят на парламента Никола Минчев в изказване в защита на съпартиеца си, аплодирано дълго от депутатите на ПП.

Зад Мирослав Иванов застанаха и от БСП, и от ДБ, и от ПП.

„Г-н Иванов не ползва автомобил и НСО, защото привилегиите не го влекат“, похвали го от трибуната Настимир Ананиев от ПП.

От името на ДБ Христо Иванов обяви, че групата му не подкрепя искането на оставката. В дух на самокритика за поведението на мнозинството обаче, Иванов каза, че „парламентът съществува и заради опозицията“.

„Темата при какви условия може да се отнема думата на депутат, особено на председател на ПГ, е важна тема. Да е ясно, че не бива да им се отнема думата, защото не стои добре“, добави Христо Иванов.  Обясни още, че харесва Мирослав Иванов и ДБ ще го подкрепи не от коалиционна куртоазия.

„Аз харесвам неговия характер, той е задълбочен. Той държи на спазването на правилата. С радост ще му гласуваме доверие на Миро Иванов“, коментира той. Харесвало му, че Иванов умее „да изпитва неудобство, когато мнозинството прави глупости“. Той има характера да бъде зам.-председател на НС, категоричен беше Христо Иванов.

От опозицията посочиха, че с поведението си като водещ на пленарните заседания Мирослав Иванов системно нарушава „духа на закона“, макар и не буквата.

„Председателката на нашата ПГ беше обидена. заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ. По думите му Иванов системно демонстрира неуважение към народни представители от неговата ПГ.

Георги Михайлов от БСП пък опонира, че не е чул нито една обидна дума в репликите на Иванов към Атанасова.

Самият Иванов наблюдава дебатите от първия ред на банките на ПП, а заседанието води Атанас Атанасов. Никола Минчев солидарно също не беше на трибуната на НС, а сред колегите си в залата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви