Шрьодер наказан от своите заради Русия
Шрьодер наказан от своите заради Русия

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер бе наказан от правителството заради отказа си да осъди изрично руската инвазия в Украйна. Това съобщи ДПА.

Управляващата коалиция в Германия, водена от социалдемократите – партията, към която самият Шрьодер принадлежи и чийто лидер бе някога – ще ореже специалните му права като бивш канцлер.

Според предложение на правителството, което трябва да бъде одобрено от бюджетната комисия в Бундестага утре, той ще изгуби офиса и персонала си. На Шрьодер все пак ще бъде позволено да запази своята пенсия и лична охрана.

Консервативната опозиция поиска Шрьодер да бъде лишен от пенсия с аргумента, че вреди на международната репутация на Германия, като не се дистанцира от руския президент Владимир Путин и запазва постовете си в различни руски енергийни компании.

Бившият германски канцлер от 1998 до 2005 г. е последният социалдемократ, заемал поста преди Олаф Шолц. След това той започна да работи за руски енергийни компании, сред които „Северен поток“, „Газпром“ и „Роснефт“.

Ръководството на СДПГ е поискало от него да напусне партията. Постъпили са и искания за изключването му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви