Първото съвременно българско пристанище – в Бургас отбелязва 119 години от откриването му за търговско корабоплаване днес.

В морската си част Бургас се превърна в изключителна привлекателно място, посещавано не само от бургазлии, не само на кораби, но и на хиляди посетители и гости на града. Това, което преди 119 години е дало началото на развитието на бургаското пристанището, ние към днешна дата успешно защитаваме. Реномето, което то е имало още преди официалното си откриване, го отстояваме и днес„, каза Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище-Бургас

Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. и няколкогодишно строителство превръщат някогашните дървени скели на бургаския бряг в първото съвременно българско пристанище.

Откриването на пристанището е свързано с икономическо израстване на Бургас и допринася за превръщането му в един от основните райони на страната и врата към света.

През годините обликът на бургаското пристанище се променя – усвоени са нови територии, построени са модерни терминали. Днес в най-големия пристанищен район в страната работят държавен и частни пристанищни оператори. Обработват се стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседните балкански страни и черноморски държави.

Обновлението на терминал „Бургас Изток – 1”, който e опериран от държавния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД, през последните години е осезаемо. Новата функционалност, свързана със Зоната за обществен достъп, е неразделна част от развитието на порта.

Безпроблемното осъществяване на товаро-разтоварната дейност и развитието на Зоната за свободен достъп са залегнали и в проекта за нов генерален план на Терминала, около който се обединиха държава, местна власт и експерти.

Празничният ден на бургаския порт е посветен на гражданите на Бургас. Ръководството на пристанището подарява морска разходка на жителите на града. Най-новият туристически катамаран „Бургус” ще направи два курса по красивото бургаско крайбрежие.

Първият курс е в петък с начало 11:00 часа, а вторият в 13:00 часа. Отпътуването е от втория пасажерски терминал „ Магазия 1” /от където тръгват всички туристически корабчета/.

Предварителното записване на гражданите за морските екскурзии ще става на 16-ти и 17-ти май на телефон 0882 00 41 24, до запълването на разрешения капацитет на кораба.

По време на празника на Пристанище Бургас имаше честта да бъде домакин на представянето на международния производител на експедиционни яхти Bering Yachts. Компанията е регистрирана в Северна Каролина, САЩ, с офиси във Флорида, Монако, Лимасол.

Bering започва да стори своите яхти в Китай, а през 2017 г. премества производството си в Турция. Бургаската морска общност оказа ефективна логистична подкрепа на Bering Yachts да изберат корабостроителницата в нашия град за своя нова база. Първите стъпки в тази насока вече са направени.

Инициативата ще подпомогне развитието на яхтинга в нашия град, а и ще осигури работни места за квалифицирани специалисти в областта на строителството на яхти и суперяхти.

И в сложните времена за световната, регионална и българска икономика, Пристанище Бургас намира своя път на дългосрочно успешно развитие, както в основната си дейност – обработка на товари и пътници, така и в трайното социализиране, разширяване на територията и обектите за обществено, научно-образователно, конгресно, фестивално, спортно и туристическо ползване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви