Галя Желязкова

В съвременния свят политика срещу жените и политика без жените- не върви. Представителките на нежния пол все по-често се срещат в обществено политическия живот.

Много млади дами избират политическото амплоа, което до преди няколко десетилетия се считаше за доминиращ „хабитат“ за мъжкото съсловие.

Младите политически героини са напористи, гневни, амбициозни и в много случаи успяват да постигнат целите си, за разлика от своите колеги – мачовците. В много случаи „женското политическо съсловие“ е мразено от мъжете, които  виждат  в тях реална доминантна заплаха.

Но именно начинът, по който се справят с подобни състояния и нападки , ги превръща в носителки на надежда за една нова, по-различна политика. Превръща ги и в модели за подражание на други млади жени, които се вдъхновяват от техния пример.

А какво ги кара да избират политическото поприще, какви качества трябват на една дама за да пробие на него, както и каква работа вършат за обществото, ще се опитаме да разберем разговаряйки с бившият депутат от ПП  ГЕРБ – Галя Желязкова.

Галя Стоянова Желязкова е родена в Бургас на 18.05 1988 година.

По образование е икономист. Завършила е  Магистър по Международен бизнес и мениджмънт в Стопанска академия „Д.А. Ценов” –  Свищов, България; Бакалавър по Бизнес администрация в Бургаски Свободен Университет – Бургас, България.  Владее руски и английски езици. Учредител на ПП ГЕРБ от 2006 година.

Член на НИС на МГЕРБ от 2008 година.  Организационен секретар на НИС на МГЕРБ от 2014 година. Общински съветник в  Общински съвет град Бургас, в периода 2011- 2017 година. Народен представител в 44-о Народно Събрание на Р. България.

Госпожо Желязкова, Вие бяхте депутат в 44-то НС от листата на ГЕРБ? Какво успяхте да свършите и какво остана недовършено през вашия мандат?

В интерес на истината винаги има и неддовършени неща. Но успяхме все пак, като добър екип от представители на област Бургас, да свършим най-важното нещо, което беше голяма битка. Един регионален приоритет за нас беше създаването на медицински факултет в Бургас.

Това е изключително важно постижение за Бургас. Всички ходят на лекари, всички знаят какво е да се търси специалисти, а те да липсват. Сега този проблем за Бургас е решен. Успяхме да се преборим и медицинският факултет е факт. Всеки университет си има лобита.

Всяка област с народни представители, независимо от коя партия са, си защитават техните университети. Ние в Бургас такъв нямахме и беше голяма битка, която спечелихме. Другото важно нещо е четири лентовият път, който стига до Сл. Бряг.

Предполагам помните големият трафик към  курорта и колко се чакаше в него за да достигнете желаната дестинация. Докарали сме и доста инвестиции в Бургас за нашето 12-годишно управление.

Изговори се толкова много, толкова много обвинения има към партията Ви, вашия лидер и модел на управление. Съжалявате ли за това, че бяхте част от ГЕРБ?

Не, никога не съм съжалявала, че съм била част от ГЕРБ. Няма и да съжалявам. Аз съм започнала да се занимавам с политика от съвсем млада. В младежкото си желание да бъда обществено отговорна и да участвам в промяната за развитие към по-добро в страната ни се включих в тогава още неучредената партия ГЕРБ.

И не съжалявам, защото в тази партия винаги ми се е давала възможността да давам идеи, които да са полезни за хората. Нормално е да има умора от нашето управление. Ние бяхме на власт доста дълго – 12 години.

Другото, което отдръпна хората от ГЕРБ беше, че 2 години срещу партията се води активна кампания за сравняване на имиджа и със земята. Изкарваха се наяве неверни неща, за които няма доказателства.

И накрая тази кампания постигна целта си – хората изгубиха доверие в нас. Но аз смятам, че всеки един български гражданин вижда в каква ситуация живеем в момента. Виждаме постоянно неразбирателство в коалицията, която ни управлява.

Тяхното желание и жажда за власт е по-голямо от всичко останало, от всички останали интереси свързани с държава и общество. Всеки може да направи оценка на едно управление на база това, дали хората живеят по-добре. А сега е видно, че не живеят добре.

Следейки коментарите на хора, браншови организации и общини виждам, че държавата не е партньор на никого от тях. Много е трудно една община да отговори на очакванията на хората във време на инфлация, тежки цени на ток, горива. Държавата трябва да е добър партньор в такъв момент, а в момента не е така. Затова и не съжалявам, че съм била част от ГЕРБ, която не е безгрешна.

Но разликата между нея и това управление е, че от ГЕРБ винаги сме си признавали грешките. Ако сме имали некомпетентен човек в управлението е следвало неговото уволнение или смяна.

Да не говорим, че последва изключване от партията и неглижирането му от политически и обществен живот. Сега всяка седмица има скандали, а никой не понася политическа отговорност. Обществото в момента е по-разединено от всякога.

Млада , красива дама в политиката не е прецедент, но ми се струва, че в България мъжете в тази сфера приемат жените все още не напълно сериозно? Не, че по света е по-различно, но тук сякаш е особено осезаемо.

 Въпрос на гледна точка. Според мен, една жена е доста по-балансирана и има повече склонност към диалог и намиране на най-доброто решение по даден казус. Смея да твърдя, че от както аз съм в политиката, вече 16 години, партията, в която членувам и в която се боря да променя много неща към по-добро, залага на жени.

Ние сме пример за много дами, които са били членове на изпълнителната власт, които са били членове на законодателната власт.

И в момента в ГЕРБ има много представителки на нежния пол. Има представителки и в Министерски съвет – все силни жени. При нас не се гледа по този начин, за който намеквате. Да, има го това усещане, но има все повече примери за успешни жени в политиката, като цяло. Има жени, които се борят за по-добро бъдеще във всяка една сфера.

Ще се промени тази тенденция за подценяване на дамите. В партия ГЕРБ залагаме все повече на жените. Няма го при нас това подсъзнателно разделение. Винаги сме работили в екип и имаме примери за много успешни дами в политиката.

Какви качества трябва да притежава една дама, която се захваща с политика? Смятате ли, че ги притежавате?

Според мен, жените имат вроден майчин инстинкт и това им помага да търсят по-балансирано и умерено решаване на проблемите и различни казуси. Аз смятам, че притежавам качества за политик.

Винаги съм се стремяла да се усъвършенствам и съм се самоанализирала – къде направих грешка, мога ли по-добре и т.н. По такъв начин работя аз. Себе усъвършенстване, самоанализ, отговорност при вземане на важни решения, както и да предаваш и изискваш това от хората, с които работиш. Това съм го правила винаги. Придържала съм се към тази практика.

Много е важно да си задаваш въпросите, дали направихме достатъчно и може ли още. Най-важно е политиките, които се правят и защитават, да са в полза на обществото. Има какво да науча още. Човек се учи докато е жив.

Какво бихте посъветвали представителките на нежния пол, които мислят да градят политическа кариера, но на които родители и приятели казват – това не е за жени!?

Мога да ги посъветвам, че е точно за жени. Мога да ги посъветвам да са изключително търпеливи, защото когато една жена тръгне да се занимава с политика, основното е търпението. Естествено това ще доведе до редица жертви. Това е така, защото ако един политик  иска да работи от сърце, се изисква постоянно присъствие.

Аз съм била и общински съветник, народен представител, а сега активен член на ръководството на партията и отделям почти цялото си време да се занимавам с тази кауза.

Важно е и как излизаме пред хората. Хората не искат да ни гледат само по телевизиите, а да ни „пипнат“. През цялата си политическа кариера не съм почивала. Няма делник, празник или ден, в който да не съм в района си и да не се занимавам с проблемите на хората. За да те подкрепят дадени хора е важно да си сред тях.

Да се докоснеш до проблемите им. Да съпреживееш всяко едно тяхно мероприятие, проблем и т.н. Хората искат да знаят и виждат, че политика е близко до тях. Да знаят, че ще им помогне, изслуша и даде правилен съвет. Търпение, сила и много мъдрост са нужни на една дама, която тръгва по политическия път.

Доколкото си спомням един от Вашите приоритети беше да задържите младите хора в България. Провалиха ли се тези усилия и защо не се случиха нещата?

Имала съм редица изказвания точно по темата от трибуната на НС. Това е водеща тема не само у нас, но и във всяка една държава в ЕС. От години наблюдаваме потока на хора от малките населени места към по-големите.

С приемането ни в ЕС и падането на границите, се даде възможност на младите да получават образование в чужбина. И сами да преценят, дали да се върнат, или останат там да работят.

Това, което трябва да се направи е да се работи за повече инвестиции, за една по-сигурна среда. Какво искат младите хора? Сигурност, стабилност и шанс за развитие. В ситуацията, в която се намира днес държавата, няма нищо от това, което изброих. Нямаме шанс и да привлечем нови инвеститори.

Пример е община Бургас и индустриалните зони,, в които се вложи толкова много, за  да се привлекат  предприятия, които да инвестират и отворят работни места. Знаете ли икономическата зона около Пловдив колко много работни места открива.

За съжаление в ден, като днешния, не мога да кажа, че това ще продължи да се прави от сегашните управляващи. Ние от ГЕРБ залагахме на тези индустриални зони в общините, за да привличаме инвестиции и да откриваме работни места. Създаването на икономически зони във всички градове на страната беше наш приоритет. Ако няма къде да работи, човек си търси друго място. Не успяхме да направим всичко.

Почнахме с постъпления, инвестирахме много в инфраструктура, за да осигурим всичко за идването на големи предприятия. Направихме много стъпки в правилната посока, но за съжаление, просто днес нещата вървят назад.

Вие сте икономист. Какво мислите за днешното икономическо състояние на страната? Каква прогноза бихте дали като експерт?

За съжаление, това управление е катастрофално. То върна страната ни години назад и всеки един ден, в който продължава да управлява, ще предизвиква нови кризи. Спомням си преди два месеца, когато стана кризата с горивата и хората се втурнаха към бензиностанциите да зареждат горива.

Станаха опашки и паника. Премиерът Петков си позволи да обвини нашата младежка организация, че е предизвикала паниката. Това е несериозно, но фактът, че той го направи показва, че нямат реална представа за какво става въпрос. Не съм от хората, които съдят, че някой имал или нямал опит.

Аз също не съм имала опит, когато тръгнах да се занимавам с политика. Но когато човек не знае, той винаги трябва да чете, мисли, премисля, пита и тогава прави нещо. Тогава се каза, че гориво над 3 лева няма да има. Но има! Слушахме Корнелия Нинова, която обясняваше, че цената на олиото била два лева, а имало спекула и се продавало по 5 лева.

Добре, цялата държава е във ваши ръце. Властовите механизми са във вас. И в крайна сметка се констатира, че олиото е 5 лева. Ами направи постъпления, това да не се случва. Вземете крути мерки.

Същото е с помощите и мерките за подкрепата на бизнеса. Има мерки, които не са изплатени. Има сфери, които се нуждаят спешно от помощни средства. За съжаление, положението е много лошо. И ще става все по-зле, докато тези хора управляват. В стремежа си да доказват, че ГЕРБ са корумпирани и довели държавата до тотален срив, са забравили държавните дела и отговорности.

Да не говорим, че точно при тях миналата година за седмица изчезнаха 9 милиарда, които не се знаят къде са. Представяте ли си – 9 милиарда изчезнали, просто така. В момента се теглят няколко пъти по 500 милиона за срок от 3 години. Добре, но кой ще ги връща тези пари? По какъв начин ще се връщат? Те ги теглят по най-висока лихва.

Тези хора, когато дойде време да си подават оставка, да се махнат от властта, защото са противопоказни за страната, просто ще избягат. Те няма да останат тук. Но ние ще останем. Казвам Ние – гражданите, обществото, народът. Ще продължим да се борим за страната си, но ще е много трудно. Някои казват, че нямали опит.

Ами, като нямат опит, има експерти. Има хора, които са работили и знаят по какъв начин може да се действа по време на кризи. А сегашното правителство подмениха голяма част от можещата държавна администрация с неможеща и незнаеща. Нямат и желание да се научат. Доста неща им простихме вече в нередностите, които извършиха, но всичко е за сметка на хората в страната ни.

Кое би било спасителния пояс за страната ни? Нека видим какво би предприела една жена политик.

 За мен има няколко варианта. Най-адекватен и най-разумен е всички партии да седнат на една маса и се разберат. Да се излъчи едно правителство с определен срок. Но правителство с хора, които знаят какво правят. Правителство, което да има ясна визия и експертност.

Предполагам, че не говорите пак за служебни кабинети?

Не, не говоря за служебен кабинет. Вече имахме такъв миналата година. И станахме свидетели на много некомпетентни служебни кадри в него. Това е защото такъв кабинет се назначава от президента и той може пряко да му въздейства с еднолични решения. Според мен нямаме нужда от служебен кабинет.

Няма нужда държавата да се управлява еднолично. НУЖНО Е ПРАВИТЕЛСТВО ЕКСПЕРТНО, КОЕТО ДА УМЕЕ ДА РЕШАВА КРИЗИ. Ние имаме няколко кризи и нито едно разумно решение за справяне с тях.  Нямаме сфера в обществено-политическия живот, в която това правителство да е постигнало успех и да има  удовлетвореност за хората. Нови избори не е решение. Решение е временно правителство, което да действа в момент на криза.

 Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви