Министърът на младежта и спорта Радостин Василев отне днес спортния лиценз на Автомобилната федерация на България (АФБ).

Заповедта е издадена на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта, посочват от министерството (ММС). Това означава, че лицензът е отнет заради това, че федерацията е „представила неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз“.

Проблемите в автомобилния спорт продължават от години, като в общността се получи разделение и две противопоставящи се организации. В началото на март председателят на Автомобилната федерация на България (АФБ) Камен Михайлов обяви, че подава оставка.

Министърът на спорта предупреди във вторник, че предстои да бъде отнет лицензът на спорта федерация.

„Има федерации, които имат проблеми с това как отчитат разходването на средствата, отпуснати от държавата. Това са федерацията по биатлон, по шахмат. Имаме федерации, които още при встъпването ми в длъжност са със забрани за провеждане на състезания и мероприятия, една от тях е федерацията по автомобилизъм, както и такива, които са с чисто вътрешни управленски и юридически спорове“, каза Василев в Плевен.

„Трудно е да научим федерации, които дълги години са работили в ситуация на административен и документен хаос, да спазват правилата, но мисля, че се научават“, добави той.

Наскоро Василев обяви, че при законово основание би отнел лиценза на Българския футболен съюз (БФС), като каза, че не приема Борислав Михайлов за подходящ за президент.

Сега от министерството посочват, че „във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и регистриране продължава своята работа“.

АФБ загуби в края на миналата година правото си да организира състезания за период от 6 месеца, като санкцията беше наложена от служебния министър на спорта. В началото на март АФБ обяви, че ще се бори срещу това наказание и свика пресконференция с участието на автомобилни пилоти, които декларираха желанието си да се състезават отново пред родна публика.

Лицензът на АФБ с номер 1 беше издаден от бившия министър на спорта Красен Кралев през 2019 година, след като СБА обяви, че „сваля доверието си” от БФАС.

Това решение доведе до протести на пилоти и организатори, както и в криза с провеждането на голяма част от състезанията у нас плюс драстичен спад в нивото на организацията им.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви