Колумб, все пак, май не е открил Америка
Колумб, все пак, май не е открил Америка

Точно как и кога хората са се заселили в Северна Америка е тема на голям интерес от страна на учените. Но сега ново изследване на древни документи хвърля светлина върху някои по-малко известни подробности. Става дума за откриването и заселването на континента. И за първенството на откривателя Христофор Колумб, разбира се.

Документ, написан от милански монах през 1345 г., съдържа детайли, приличащи на препратка към атлантическото крайбрежие на Северна Америка, което предполага, че италианските моряци вече са били наясно със съществуването на континента около 150 години преди Христофор Колумб да отплава натам.

Ръкописът на латински е озаглавен Cronica universalis, авторът е Galvaneus Flamma. В него Галванеус се опитва да детайлизира историята на целия свят, от създаването му, до 14 век.

„Открихме в писмен вид първата препратка, сочеща към американския континент, макар и в ембрионална форма, в средиземноморския регион“, казва Паоло Киеза, професор в катедрата по литературознание, филология и лингвистика в Миланския университет.

Галванеус пише за земя, наречена Marckalada, западно от Гренландия, която съвпада с региона на Markland, споменат от няколко исландски източника. Най-вероятно се отнася до днешния Лабрадор или Нюфаундленд, Канада.

Хипотезата на учените е, че монахът е чул за Маркалада или Маркленд чрез контакти и информация, предадени от Генуа, на италианския бряг, южно от Милано. Това повдига въпроса какво точно е знаел Христофор Колумб при отплаването си през 1492 г.

Самият Колумб е роден в Генуа, въпреки че се отправя на прочутото си пътуване от Испания. И е възможно генуезецът да е взел предвид разкази за северноамериканската земя от моряците, които често са посещавали пристанището.

Изследването е публикувано в Terrae Incognitae.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви