Основни грешки при шофиране в града
Основни грешки при шофиране в града

Шофирането в градския условия е значително по-различно от пътуването по магистралата. Тук водачът е изправен пред много опасности, кръстовища, натоварен трафик, в който трябва да се следят пътните знаци, пешеходците и ситуацията на пътя. Грешки при шофиране в градски условия допускат не само начинаещите, но и по-опитните водачи. Ето кои са най-често срещаните, считани за основни грешки.

Грешен избор на дистанция
Шофьорът трябва да се движи заедно с общия поток, като тази скорост може да варира. Ако не го прави, съществува риск да се сблъска с превозно средство отпред. За да предотвратите това, на първо място, трябва да спазвате дистанция, като към това правило трябва да се придържате дори в задръствания.

Изпреварването на регулирано кръстовище
Това е сериозен гаф, който може да бъде фатален. Водачът е изложен на голям риск при опит да изпревари намиращите се пред него автомобили, особено ако те спрат преди кръстовище.

Изпреварването при натоварен трафик
Тази грешка също може да доведе до инцидент, тъй като в натоварено движение автомобилът зад вас може също да ускори, а този отпред – да забави скорост и тогава е вероятно да се стигне до сблъсък. В града трябва да се шофира с умерена скорост, като се контролира дистанцията. Водачът трябва да следи колата отпред, като едновременно с това държи под око целия поток на движение.

Неподаване на мигач
Ако един шофьор не включи мигач, другите участници в движението няма как да разпознаят намеренията му и това често води до нежелани последици.

Още основни грешки

Неправилен избор на лента при завой
Някои шофьори решават да изпреварват в завой. Тази маневра е особено опасна при завой надясно, защото автомобилът, който трябва да бъде изпреварен, може да продължи направо. И тогава ще е много късно да бъде избегнат сблъсък.

Недостатъчно внимание към пешеходците
Пешеходците могат да се появят на пътя по всяко време, като това важи особено за деца и възрастни хора. Тяхното поведенеие често е непредсказуемо. Потенциално опасни са хора със слушалки, качулки и тези, които са погълнати от телефона си. Същото важи и за пешеходците в нетрезво състояние.

Неправилно паркиране
Когато паркирате колата си, трябва да направите внимателно и точно изчисление, защото в противен случай можете да блокирате както своето излизане по-късно, така и това на някой друг. Освен това, в случая има риск от повреда на съседни автомобили. Паркирането на тротоара пък пречи на хората да преминават и някой може да си го изкара на колата ви.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви