Библиотека
И библотекарите протестират

Научният форум е посветен на деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и има за цел да представи на широката публика една от областите, без които прогресът на човечеството не би бил възможен, а именно писменото слово, книгите, и тяхната взаимна обвързаност с изкуството на калиграфията и типографията у нас.

В конференцията ще бъдат разгледани както историческите корени на явлението „книга“, така и съвременните тенденции в развитието на книгата и типографията у нас. Събитието ще бъде съпроводено и с две тематични изложби, посветени на разискваните въпроси.

Събитието ще започне на 21 май с откриване на изложба „За буквите: калиграфия“ от 18:30 часа.

Изложбата представя творби на двама автори, студенти в магистърска програма „Калиграфия“, катедра „Плакат и визуална комуникация“ – Валентин Щинков и Рами Ал-Хамуд.

Посоките на техните творчески търсения са както в сферата на класическите кирилски начертания (устав, полуустав и бързипис), така и в интерпретации на европейски калиграфски стандарти, пречупени през тяхното авторско виждане за съвременните тенденции в развитието на авторската калиграфия. Куратор на изложбата е проф. д-р Кристина Борисова.

В същия ден ще се проведе и представяне на книгата на Росен Петков „Българският литературен модернизъм“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви