море

Общински съвет не прие създаване на работна група, която да изработи мерки за ограничаване популацията на гларусите на територията на община Бургас.

Основна причина за това решение стана, че общински съвет и община Бургас нямат нужната компетентност и право да започва действия срещу гларусите.

Все пак ще бъде сформирана временна комисия, която ще изготви мониторинг за оценка на проблема с популацията на гларусите в Бургас.

Гларусите се превръщат в проблем. Те не са защитен вид. Размножават се всяка година и продължителността на живота им достига до 30 години. При тях е ясно изразено и хищничество. Има често случаи с бургазлии и гости на града, които биват атакувани гларусите. Те вече са вид, който активно се научи да ловува гълъби. Агресивността на гларусите ще продължава да расте и те се превръщат в проблем в редица градове в Европа“ , каза общинският съветник Стоян Грозев, който е един от вносителите на докладната.

Всеки ден виждаме как гларуси убиват котета и гълъби. Ясно е, че действията ще продължат дълго и се надявам след години да се похвалим, че популацията на гларусите е била намалена“ , каза неговият колега Манол Тодоров.

От общинската администрация също се включиха в темата. Това стана в лицето на зам.-кметът по „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ Весна Балтина.

През последните 30-40 години действително има повишаване на популацията на гларусите. Това са птици, които са приспособими и интелигентни. Когато се унищожат яйцата им, то те могат да се приспособят и отново да снесат такива до края на годината. Гларусите са вече част от средата на Бургас.

Подобна група имаше за котките. Но тя не излезе с никакво решение, а дори и да беше намерила такова, то нямаше да има никаква стойност. Няма такава експертиза, за да се справим с биоразнообразието. Има много екологични НПО-та, които се занимават с подобни проблеми. Европейската директива за птиците забранява дейности, които директно защитават живота им, сред тях и жълтокраките чайки. “ , каза Балтина.

„Никой от нас не мисли, че проблемът с гларусите ще бъде решен бързо. Нужно е поне да имаме някаква база, на която да стъпим“, отвърна Грозев.

„Отнасяме се сериозно по темата. Но сегашното законодателство показва, че община Бургас не може да вземе никакво отношение. Правомощията са в ръцете на екоминистерството. Нужен е качествен анализ и ние можем да помогнем в този процес, но в крайна сметка решението ще бъде взето от МОСВ“ , каза кметът Димитър Николов.

Христина Секлемова определи гларусите като „гадни и неприятни животни“, но призна от своя страна, че временните комисии се превръщат в говорилник и рядко от там можело да излезе решение.

„Няма гадни животни. Има животни, които са по-адаптивни, но категорично трябва да вземем мерки“ , отговори й Кирил Начев от СЕК.

Стъпки за ограничаване на популацията са направи с подмяната на контейнерите за отпадъци, които оказаха влияние и на определени места в Бургас гларусите намаляха„,  заяви Бойчо Георгиев от ПП ГЕРБ.

Георги Дракалиев припомни, че гларусите са проблем на Бургас от поне 100 години.

Още преди век кмета Атанас Славов и поискал бургазлии да разрушават гнездата на птиците. Да, гларусите вече не се хранят основно с отпадъци по контейнерите, но се научиха да се хранят с пиците и дюнерите, които бургазлии носят по улиците„, продължи той.

Обявяване на война с гларусите няма как да стане. Няма как да има химическа кастрация или подобно. Това са незаконни дейности. Нека не влезем в тема, която може да предизвика наказателни процедури срещу нас. Преди 100 години е нямало Европейски съюз и такива ограничения. Нека не даваме лош сигнал“ , каза кметът Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви