"Азов": Наредиха да се предадем!

Командирът на украинския батальон „Азов“, Денис Прокопенко, излезе с официално видеообръщение в техния канал в Телеграм. В него индиректно потвърди, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на „Азовстал“ в Мариупол, са се предали. Това е предприето по нареждане на централното военно командване и с цел да бъде съхранен животът им.

Обръщението бе разпространено, както от украинската информационна агенция УНИАН, така и от руски канали. Ройтерс акцентира на това, че Прокопенко не споменава думата „се предават“.

До късно вечерта поне 300 бойци от „Азовстал“ напуснаха завода. Те бяха откарани с 10 автобуса под контрола на руската страна и на ДНР. За това, че са напуснали територията на „Азовстал“, съобщи и Ройтерс.

„Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта, независимо от трудностите“, казва във видеото Прокопенко, като подчертава, че те са се отбранявали 82 дни, което е позволило „на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече личен състав и да получи голямо количество оръжие от страните-партньори“.

„В името на това да бъде запазен животът, целият Мариуполски гарнизон изпълнява утвърдено решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ“, казва още Прокопенко.

На територията на завода остават още поне 2200 украински военни, по неофициална информация. По данни на Киев те са 600 души.

По-рано вчера руската страна и ДНР обявиха примирие и откриха хуманитарен коридор, за да бъдат изведени от завода ранените войници на „Азов“.

Това бе оповестено, след като първата група от десетина „азовци“ излезе с бял флаг от укритията и започна преговори с руските военни, за да се договорят условията по предаването в плен на ранените и да се осигури тяхното транспортиране и лечение.

Според агенция „Интерфакс“ бойците ще бъдат настанени и лекувани в болницата в Новоазовск, на територията на ДНР.

Здравите се карат към Еленовка, където сутринта ще бъдат разпитани. От руска страна не се съобщава да става въпрос за размяна на военнопленници.

След полунощ президентът Володимир Зеленски направи изявление за излизането на „азовци“ от катакомбите, в което благодари на ООН и подчерта, че Украйна държи да запази живота им. „Сред тях има тежко ранени, на тях им трябва помощ“, каза президентът на Украйна.

Той потвърди, че операцията по спасението на „защитниците на Мариупол е започнала“ и отбеляза, че продължават усилията, за да се завърнат бойците вкъщи.

Това може да означава, че най-дългата и най-кървава досега битка от началото на войната в Украйна приключва, посочва Ройтерс

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви