Twitter обвини Мъск, че манипулира сделката
Twitter обвини Мъск, че манипулира сделката

Преди няколко седмици Илон Мъск обяви покупката на Twitter за 44 млрд. щ. долара. Милиардерът заяви, че ще гарантира свободата на словото в социалната мрежа. И обеща да се справи със спама и фалшивите акаунти. В края на миналата седмица Мъск замрази придобиването. Направи това заради съмнения, че данните за трафика на Twitter са фалшиви. Платформата веднага загуби позиции на фондовия пазар заради това.

Милиардерът заяви, че трябва да знае точния дял на ботовете или фалшивите акаунти, които съществуват сред 229-те милиона потребители на Twitter дневно. Съмненията на предприемача предизвикаха финансови сътресения.

А самият Twitter го обвини, че е нарушил споразумението, като е разкрил евентуални поверителни данни.

Главният изпълнителен директор на Tesla разкри, че системата, използвана от платформата за идентифициране на фалшиви потребители в социалната мрежа, не е много надеждна.

Мъск е обвиняван, че манипулира пазара, като се изказва в подкрепа на криптовалутите или против тях. Това води до промяна на цените им. А сега се смята, че използва един от триковете си, за да понижи цената на социалната мрежа. Последният му ход е да подчертае, че поне 90% от активните потребители на социалната мрежа са ботове или фалшиви акаунти. И това омаловажава платформата. По същество, ако Мъск е прав, това превръща Twitter в инструмент за реклама и манипулиране на общественото мнение. А не в платформа за свобода на изразяване.

За да подкрепи идеята си за твърде големия дял на ботовете в Twitter, Мъск се позовава на факта, че най-популярният туит в платформата е получил по-малко от 2% от харесванията на реалните активни потребители за един ден. Експертите от Уолстрийт смятат, че Илон Мъск настоява за предоговаряне на цената на социалната мрежа, която може да бъде и много по-ниска от първоначално планираните 44 млрд. щ. долара. Колкото по-ниски са акциите на Twitter на борсата, толкова по-добра позиция за преговори ще има Мъск, който ще може да претендира за по-достъпна стойност на социалната мрежа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви