Радев нямал намерение да сваля правителството
Радев нямал намерение да сваля правителството

Президентът Румен Радев обяви, че не цели да свали настоящото правителство. В отговор на представител на българската общност в Берлин, където е на посещение, дали няма да се стигне до предсрочни избори заради критиките на му към кабинета „Петков“, държавният глава каза:

„Моята борба е била не срещу и не е срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски модел. И не приемайте така, че аз с моето говорене целя да сваля правителството“.

Радев коментира, че за да се укрепи държавността, трябва да има борба с корупцията, върховенство на правото и прозрачност в управлението.

Кабинетът трябва да следва своите обещания, допълни президентът:
„Политиката, която води спрямо българските граждани, да бъде прозрачна, отчетна. Да няма сиви зони, да няма скрити процеси, да няма места за съмнение“.

Президентът е на тридневно посещение в Германия. Снощи в Берлин той се срещна с българската общност, като определи именно нея като най-важната в програмата си. След като отправи приветствие към българите, събрали се в посолството ни в германската столица, Радев отговори на въпросите на сънародниците ни.

Инфлацията отдавна „изяде“ увеличението на пенсиите, което бе направено от служебното правителство. Това заяви президентът Румен Радев на срещата с българската общност в Берлин.

Държавният глава изрази надежда, че още с актуализацията на тазгодишния бюджет проблемът с недостига на средства на възрастните хора ще бъде решен в рамките на възможностите на хазната:

„Но ако ние нямаме уважението към труда на нашите бащи, майки, баби и дядовци, ние не можем да зададем и моралния стандарт на следващите поколения, че в България реално човешкият живот и съществуване имат стойност“.

Радев бе помолен да коментира и темата с българската бойна авиация.

Той отговори в контекста на забавените американските изтребители и невъзможността да се ремонтират МиГ-ове в Русия.

„МиГ-29 ще може да лети още около година най-много. И ще настане една пропаст от поне пет-шест години, в които ние няма да можем да носим такова дежурство. Затова моята апел е да се търсят заместващи решения – дали лизинг от САЩ, от други европейски партньори на Ф-16, или други европейски изтребители, това правителството трябва да го реши“, заяви президентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви