Градът, в който всички живеят в един блок
Градът, в който всички живеят в един блок

През 2010 г. в това градче е имало 220 души. При последното преброяване през 2020 г. жителите му са вече 272. И всички дружно пребивават в един голям блок. Градът Уитиър е в Аляска, намира се на около 93 км югоизточно от Анкъридж.

Високата сграда, в която живее населението на градчето, се нарича Begich Towers. Освен апартаменти, в нея има болница, полицейски участък, детски кът със закрит басейн, два супермаркета, кафене и хотел.

Основният източник на доходи за жителите на Уитиър е риболовът. Местните печелят добри пари и от хилядите туристи, които посещават необичайния град-блок, особено през летния сезон. Благодарение на дълбоководния залив огромни круизни кораби могат лесно да се доближат до брега.

През зимата градът е покрит със снежна покривка, чиято дебелина достига шест метра. Има два начина да се излезе от града: по вода и през тунел, дълъг 4 км. Той е еднопосочен и посоката на движение се сменя на всеки 15 минути, а през нощта е затворен.

Първоначално Уитиър е замислен като военна база на американската армия. На 28 март 1964 г., след зловещи 5-минутни трусове, известни като „земетресението на Разпети петък“, 13-метрови вълни на последвалото цунами повредили сериозно инфраструктурата на военния лагер.

Военните решили да променят местоположението на базата. Но цивилният персонал, обслужващ военната част, вече бил свикнал с това място. С течение на времето селището придобива правото да се нарича град.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви