Правилната поддръжка на колата често се пренебрегва
Правилната поддръжка на колата често се пренебрегва

Правилната поддръжка на автомобила започва със задълбочено проучване на ръководството за експлоатация на автомобила. Например, ако производителят е посочил, че вашият автомобил изисква бензин А95, няма нужда да го „насилвате със 100-октанов. И обратно. Пренебрегването на такива моменти ще доведе до факта, че той ще измине много по-малко километри преди основен ремонт.

Същото важи и за препоръчителните класове двигателни масла, честотата на смяна на отделни части, редовно обслужване и т.н. Ако следвате всички инструкции на производителя навреме и дори по-често,лесно ще достигнете пробег, който ще ви изненада. Ето и основните правила за обслужване на колата, за да може пробегът и да се удължи максимално:

1.Ако си поставите за цел да достигнете 500 000 км пробег, например, време е да забравите за смяната на маслото на всеки 10 000 километра. Идеалният интервал между смяната на масло би бил 5000 км.

Маслото и свещите – основата на правилната поддръжка

2. Качеството на маслото трябва да е възможно най-високо. Ще трябва да се научите как умело да различавате оригиналните масла от „ментетата“ и да сипвате само първокласни смазочни течности на известни марки.

3. Не пестете пари за свещи, купувайте само най-добрите и ги сменяйте на всеки 30 000-40 000 километра. Няма смисъл да се сменят по-често – за 30 000 км пробег нищо лошо няма да се случи с двигателя с добри свещи, а и износването на резбовите връзки ще бъде много по-малко.

4. Не пропускайте годишната си поддръжка, дори когато колата ви е извън гаранция. Да, всяка следваща услуга ще струва повече, но това е единственият начин колата да работи между периодичните ремонти на двигателя, трансмисията и шасито.

5.Ако колата ви изминава десетки хиляди километри на месец, моля, бъдете любезни да се обръщате към сервиза на оторизиран дилър по-често, отколкото обикновено. Понякога смяната на дори една износена част може да спаси цялата кола от критично износване, което отново може да бъде фатално за вашия автомобил.

6. Съгласете се, би било глупаво да поддържате силовия агрегат, трансмисията и другите жизненоважни компоненти на автомобила в перфектно състояние и да изхвърлите колата в кошчето, само защото е напълно ръждясала. Ако искате да карате колата си наистина дълго време, погрижете се за пълномащабна антикорозионна защита на купето и каросерията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви