Николай Василев очаква скок на дълга
Николай Василев очаква скок на дълга

„Всяко правителство трябва да има положителен и задълбочен диалог с бизнеса, а той отдавна липсва. Ред правителства изобщо не говорят за бизнес, бизнес среда и почти нищо не правят за привличане на инвестиции и за подпомагане на българския бизнес. Протестите идват от липсата на диалог и от конкретните искания“. Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката.

Според него не е добра философията на антиинфлационните мерки, обявени от правителството. Той изказа опасение за влизане в дългова криза заради необходими 1,5 млрд. лева за тези мерки:

„Всяка подобна мярка води до повишаване на планирания дълг, който и досега е планиран да бъде рекорден за цялата година. Моята прогноза е, че ще финишираме 2022 година със 7 млрд. лева увеличение на националния дълг. Сега е 30 и малко милиарда, ще стане 40 без малко милиарда до края на тази и началото на следващата година“, заяви Василев.

Плосък ДДС от 18-19%, но не диференциран, смята за по-добро решение той.

„България има една от най-красивите и най-простите данъчни системи в света и в Европа. Всяко разваляне я прави по-трудна за обслужване с по-лоши резултати. Мерките за диференцирани данъчни ставки водят до по-ниски приходи и не ги подкрепям“, допълни Николай Василев.

„Решението на въпроса с газа е по-трудно, с нефта е по-лесно и се чудя, че правителството иска от ЕК изключение, искат да сложат вето. Не виждам защо България трябва да се оплаква, при положение че ние можем отвсякъде да си доставим нефт“, смята Василев.

Той определи като много добра мярка повишаването на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 хиляди лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви