Какво се случва с душите на злодеите
Какво се случва с душите на злодеите

В своята книга „Пътят на душите“, световноизвестният хипнотерапевт и виртуоз на регресията – д-р Майкъл Нютън, отделя специално място на въпроса какво се случва с душите на хората, извършили страшни злодеяния, докато са били в земни тела. Има ли карма за тях? Възмездие? Съд? Едно от откритията на д-р Нютън, оформило се от десетките му сеанси на регресия по време на неговата практика, категорично сочи, че душите, които са проявили особена жестокост към човешки същества в земния си път, при следващо прераждане избират да са жертви. Това е техният урок.

„Ако нашите прегрешения са особено сериозни, ние ги наричаме злини. Пациентите ми казват, че злото не е присъщо на нито една душа, въпреки че по време на човешкия живот тя може да придобие това качество“ казва д-р Нютън. Според него патологичното зло в човешките същества се характеризира с чувство на лична импотентност и слабост, стимулирани от безпомощните жертви.

Хипнотерапевтът предполага, че в повечето случаи душите, въвлечени в жестоки и зли деяния, се намират на ниско ниво на развитие. Но незрелостта на душата не подтиква автоматично увредената човешка личност към отмъстително поведение. Еволюцията на душите включва преход от несъвършенството към съвършенството. Понякога душите избират заобикаляща ги среда, в която постоянно имат проблеми или биват покварявани. Това ги уврежда, злото ги изкривява, но всички души носят отговорност за своето поведение в телата, които обитават, категоричен е Нютън. Нека си припомним един интересeн разговор по време на регресия от книгата му „Пътят на душите“.

– Душите носят ли отговорност за това, че са свързани с човешки същества с недостатъци, които по време на живота си нараняват другите?

– Да, онези, които през живота си жестоко са навреждали на други – познавам една такава душа.

– Какво знаеш за това същество? Какво е станало след като тази душа се е завърнала в духовния свят след този живот?

– Той… беше наранил едно момиче… ужасно… и не се присъедини към нашата група. Той беше подложен на интензивно индивидуално обучение, защото се е държал толкова недостойно, докато е бил в това тяло.

– Каква беше степента на неговото наказание?

– Наказание не е… точната дума… това е възстановяване. Трябва да осъзнаеш, че това е задача за твоя учител. Учителите са по-строги към онези, които са били въвлечени в жестокости.

– Какво означава за теб „по-строги“ в духовния свят?

– Ами, моят приятел не се върна при нас… неговите приятели… след този ужасен живот, през който беше наранил това момиче.

– След смъртта си той през същата духовна врата ли премина като теб?

– Да, но не се срещна с никого… отиде направо на едно място, където беше сам със своя учител.

– И какво стана след това с него?

– След известно време… не след дълго… той отново се върна на Земята като жена… там, където хората са жестоки… злоупотребяващи с физическата сила, това беше съзнателен избор… приятелят ми трябваше да преживее това…

– Мислиш ли, че тази душа е обвинявала човешкия мозък на своето бившо тяло-гостоприемник за това, че е наранил момичето?

– Не, той прие в себе си… онова, което беше направил… обвиняваше собствената си неспособност да преодолее човешките недостатъци.

Той помоли в следващия живот да се превърне в изнасилена жена, за да разбере… за да прецени вредата, която е нанесъл на това момиче.

– Ако този твой приятел не се е осъзнал и е продължил да бъде съучастник на човешки същества, които извършват престъпни деяния, може ли някой от духовния свят да го унищожи като душа?

– (дълга пауза) Не можеш точно да разрушиш енергията… но тя може да бъде преработена… отрицателните качества, които трудно се поддават на контрол… в продължение на много животи… могат да бъдат поправени.

– Как?
– (неясно)… Не чрез разрушаване… премоделиране…

Повечето грешни души са способни да разрешават собствените си проблеми, предизвикани от оскверняването им. Цената, която плащаме за нашите престъпления, и наградите, получавани за добро поведение, се въртят около законите на кармата. Извършителите на злини спрямо други действително ще изкупят греха си като се поставят в положението на бъдещи жертви в един кармичен цикъл на възмездието.

В Бхагават Гита, ранна свещена книга от Изтока, издържала проверката на хиляди години, има пасаж, в който се казва: „Душите, оказващи лошо влияние, трябва да спасят своята добродетелност“, припомня д-р Нютън.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви