Иванов: Коалицията е затънала в дребни свади
Иванов: Коалицията е затънала в дребни свади

Управляващата коалиция е затънала в дребни свади, колебания и липса на ясно определени приоритети пред лицето на кризата, отключена от руското нахлуване в Украйна. Това каза председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов в декларация от парламентарната трибуна.

С нея той настоя за премахване на всички форми на уязвимост от режима на Кремъл. Това, по думите му, включва и български пакет от санкции срещу Руската федерация и мерки свързани с отбраната.

В началото на декларацията Иванов посочи, че руската война срещу Украйна представлява логически завършек на путиновия режим да ревизира международния ред. И да наложи своята хегемония и модел на развитие в Източна Европа.

„От десетилетие Кремъл преследва тази цел в целия регион с широк спектър от инструменти за сплашване и деморализация. Такива са: пропагандна обработка на общественото мнение, поставяне в икономическа зависимост, ерозиране на институциите и корумпиране на управленските елити. България е сред най-силно засегнатите от този тип хибридно проникване в региона. Поредици от управления си затваряха очите пред тази заплаха. И пряко или непряко обслужваха путиновата политика на нашата територия“, каза Иванов.

В декларацията се изтъква, че 24 февруари трябва да послужи като момент на истината за обществото, особено за политическата класа.

Българската политика трябва да претърпи сериозна промяна чрез ясно целеполагане и воля за обединение около националния интерес, каза Иванов.

И настоя планомерното премахване на всички форми на уязвимост, проникване и влияние от страна на кремълския режим да бъде изведено като основна национална задача в рамките на „системна политика по депутинизация“.

Правителството прави значими усилия в тази посока. Но по наше мнение те не представляват цялостен и последователен политически курс на управляващото мнозинство, добави Иванов. По думите му опозицията, дори в онези свои части, които се обявяват за системни и евроатлантически, атакува с популизъм управлението, дори когато то прави усилия да се справи с наследените форми на руско влияние, като например бързото освобождаване от енергийната зависимост от Москва.

1 КОМЕНТАР

  1. Започвам де си мисля ,че ЛЕНИН е бил прав. На фона на толкова НЕКАДЪРНИ политици не е ли дошъл момента за диктадура на работниците и селяните ?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви