петък, 13-ти
петък, 13-ти

За втора поредна година в календара ще има само един фатален петък 13-ти – през май 2022 г. Суеверията, свързани с фаталния ден идват от миналото, а изследователи все още търсят корените им. Съществуват няколко хипотези: скандинавският бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер.

Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията – Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол.

Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.

Думата фригатрискайдекафобия – нерационален страх от петък 13-и, произлиза от Фриг – скандинавската богиня, на която е наречен петък в някои държави. Съществува още една дума за суеверното отношение към тази дата в календара – параскевидекатриафобия, която е с изцяло гръцки корени.

Колкото и да не е суеверен човек, може да се замисли върху фактите – последният петък 13-и през 2020 г. е точно 39 седмици (3 х 13) преди този през 2021 г. (13.08.2021 г.), а следващият, който също ще е единствен за годината, е днес – на 13 май 2022 г.- точно след 39 (3 x 13) седмици.

А тези две съвпадения са само върхът на айсберга. Но това е особеност на календара.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви