Великан ли е бил Голиат?
Великан ли е бил Голиат?

Първите версии на библейските книги разказват за воина – великан Голиат, който се отличава с феноменален ръст. Според древните описания височината на исполина, загубил битката с невръстния Давид, е съответствала на четири лакътя и една педя. На колко обаче се равнява това в съвременни мерни единици? Отговор на въпроса дават археолози от САЩ, цитирани от портала Сайънс нюз.

Учени от университета „Бригам Йънг“ под ръководството на Джефри Чадуик решават с точност да определят ръста на легендарния Голиат. Приема се, че египетският лакът, който се използва като мярка за дължина в Израел, е 52,5 сантиметра. Археологически разкопки в древни израелски градове обаче разкриват, че местните жреци всъщност не са се придържали към единни стандарти.

Учените са обърнали внимание на ширината на проходите в храмовете на градовете Бетсаида и Гат, която е 2,38 метра. Оказва се, че според древните мерки за дължина това се равнява на „четири лакътя и педя“. Така излиза, че височината на Голиат е била под два и половина или дори три метра, както се е смятало досега.

„Ако четири лакти и педя се равняват на 238 сантиметра, това означава, че височината на Голиат е била колкото на съвременен баскетболист. Разбира се, това е доста като за древен жител на Близкия изток“, казва Джефри Чадуик.

С други думи, ще трябва да се примирим, че Давид е победил много едър човек, но не и великан. Което не означава непременно, че великани не са съществували, нали така.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви