60 лв. добавка влизат към пенсиите
60 лв. добавка влизат към пенсиите

Ще има действия за адекватността на пенсиите. Пенсионерите ще бъдат приятно изненадани. Могат да очакват, че тези 60 лв., които получават до момента, ще бъдат вкарани в пенсиите по някакъв начин. Ще бъде предвидена актуализация, която да покрие и тазгодишната инфлация. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„Моят вариант е вкарване на тези 60 лв. в индивидуалната пенсия – дали механично вкарване, дали като антиинфлационна добавка, дали като по-висок коефициент на осъвременяване на пенсиите от 1 юли, но компенсиране на тези 60 лв. минимум 10% увеличение заради инфлацията и от 1 октомври някакво действие върху пенсиите като преизчисляване, което да доведе до доближаване между старите и новите пенсии“, допълни той.

Гьоков обясни, че механичното увеличаване с еднакъв процент на всички пенсии задълбочава разликите.

Министърът каза още, че за този отоплителен период близо 300 000 души са получили енергийни помощи от държавата.

„Размерът на тази помощ е 570 лв. за 3 месеца. Готови сме да посрещнем новия отоплителен сезон. От 1 юли започва приемане на документите. Ще разширим още достъпа и ще увеличим и подкрепата по всяка вероятност. Готови сме да направим това“, добави Гьоков и отбеляза, че трябва да се изясни понятието за „енергийно бедни“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви