Консултантският екип от международния консорциум IDOM представи пред общинските съветници на Бургас проучването и идейния проект за изграждане на Специализирана детска болница в града.

Съветниците аплодираха видяното и изразиха подкрепата си за финалното гласуването за проекта, което ще се проведе края на месеца.

Този проект стартира приблизително преди 3 години с инициатива на администрацията на Община Бургас. След това към нас включи и представителството на Европейската инвестиционна банка. От близо 2 години по проекта работи и международния консорциум IDOM, определен от самата банка. За тези години разбрах няколко основни истини. Една от тях, че децата боледуват по-рядко, но когато е болно едно дете, то е болно цялото семейство. Именно към това е съсредоточена философията на тази болница. Да лекуваме не само детето, но и това да се случва в рамките на семейството. Тази болница не е политически проект. Лично ще се възпротивя срещу всеки един опит темата да бъде политизирана. Идеята е родена от нуждите на бургазлии“ , каза кметът на Бургас Димитър Николов.

На представянето днес присъстваха представители различни институции по здравеопазването и образованието в Бургас, както и представител на Европейската инвестиционна банка – Борислава Габровска. Тя поясни, че работата по техническия проект е изцяло безвъзмездна, финансовите разходи са част от подкрепата на банката.

Общинският съвет трябва да даде старт на интегрирания проект. Нужно е да се вземе решение и за самото административно учредяване на дружеството. В началото то ще бъде 100% общинско, но след това държавата ще влезе като акционер. Нужно е да се направи подробно остойностяване спрямо днешните цени на строителните материали, оборудване и други“ , заяви още Николов.

Той допълни, че категоричната цифра за цената на болницата ще бъде получена в средата на месец юли, когато се обработи цялата информация. От администрацията допускат и допълнително да кандидатстване за грантово финансиране от страна на държавата.

Не държим общината да бъде 100% собственик на болницата. Готови сме да включим държавата. Вече имаме добър такъв модел за партньорство в Индустриален логистичен парк. Нуждите на детското здравеопазване са свързани с изграждането на детски болници. Залагаме на развитието на академичното здравеопазване в Бургас“ , поясни кметът.

Областният управител Стойко Танков също бе на представянето и не скри подкрепата си към проекта.

Областна управа, като представител на държавата, ще подкрепи с всички усилия осъществяването на проекта за детска болница, като искаме тя да бъде изградена възможно най-скоро. Имаме голяма нужда да развиваме детското здравеопазване“ , поясни той.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви