Превозвачите отмениха протеста си
Превозвачите отмениха протеста си

Координационният съвет, занимаващ се с организацията на протеста на превозвачите е решил днес протест да няма, предаде БНР. Шофьори на ТИР-ове и автобуси, които все още не знаят за решението за отлагане на протеста, са връщани от организаторите.

Превозвачите очакват и отговор защо вчера при наличните документи за разрешението на протест от страна на Столичната община и СДВР, не бяха допуснати в центъра на София.

„Снощи след дълги обсъждания щабът на протеста прецени, че в днешния ден няма да се провеждат протестни действия. Днес в движение ще решаваме как ще продължим. За нас беше от ключово значение това, което се случи снощи, че полицията дойде, започна да действа извън рамките на нормалното, според нас, и поради тази причина ние не искаме да има ескалация на напрежението. За да се предпазим от възникване на такова напрежение, преценихме, че в днешния ден няма да има протестни действия“, обясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Днес на входа на София при парк „Врана“ трябваше да се съберат десетки камиони и тирове. На мястото тази сутрин има засилено полицейско присъствие.

Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи

Димитър Димитров заяви пред bTV, че вчера е било нарушено конституционното право на протест на превозвачите,

въпреки надлежно издадените документи от МВР и от Столичната община.

Протестът ни основно е срещу високите цени на горивата. Искам да се обърна към министъра на вътрешните работи, защото той разпореди да не бъдем допуснати в центъра на София, и да попитам кой ще поеме отговорност за това. На 18 май очаквайте още по-мащабни протестни действия“, коментира той.

„Призовавам всеки български гражданин на 18 да излезем на протест срещу високите цени на горивата в София“, добави Димитър Димитров.
Малко по-рано в bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер заяви, че когато някой иска преференциално намаляване на тол такси, това е извиване на ръце.

„Това, което се случва в транспортния бранш, има две страни. Ние трябва да постигнем разбирателство, защото българската икономика трябва да се движи. От друга страна, българското правителство не може да приеме извиване на ръце, когато някой казва оставка, когато някой иска преференциални условия, без да е съобразено със социалната ситуация в страната и общата икономическа обстановка, отбеляза Лорер.

Според него някои от превозвачите са готови да продължат да преговарят с правителството. „Нека ресорните министерства движат този процес. Аз съм убеден, че те в крайна сметка ще намерят начин за диалог с превозвачите“, посочи Даниел Лорер.

Пред NOVA пък Васил Велев от АИКБ коментира, че по отношение на превозвачите се говори с полуистини. „ЕК разглежда възможност за намаляване на акцизите под минимума. Трябваше да има анализ на функциониране на тол системата. Вдигането на таксите повсеместно при всички други кризи не беше добра идея. Стига се до обедняване на хора. Намаляването на ДДС няма да подобри ситуацията за небитовите потребители“, обясни Велев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви