Българите искат да се снишим за конфликта в Украйна
Българите искат да се снишим за конфликта в Украйна

Две трети от българите застават зад позицията за неутралитет във войната в Украйна. Като тя се споделя и от огромната част от проруските и левите избиратели.

68,% от българите смятат, че България трябва да запази неутралитет по отношение н войната в Украйна. Според 21% страната ни трябва да окаже подкрепа за Киев, а 7,5% смятат, че трябва за сме с Русия. Това сочат данните от национално проучване на агенция ЕСТАТ, свързано с войната в Украйна.

На страната на Русия в конфликта с Украйна са 23,6% от българите. 32,4 на сто заемат страната на Украйна, а 40,7% не са на нито една от двете.

Зад Русия застават в по-голяма степен мъжете, хората над 50, жителите на областните центрове, избирателите на БСП и ИТН. Подкрепа за Украйна декларират жените, хората до 30, столичаните, избирателите на ГЕРБ, ДБ и ПП.

38% от участвалите в проучването гледат положително на бежанците от Украйна. Състраданието и загрижеността се срещат най-вече сред жените, хората до 30,висшистите и столичаните, както и десните избиратели.

18% от българите гледат на украинските бежанци отрицателно, а 16% с безразличие.

4 от 10 симпатизанти на БСП гледат на бежанците негативно, като по този показател те изпреварват значително дори и тези на „Възраждане“.

73,5% от българите декларират, че нито са помагали на бежанците от Украйна, нито имат намерение да го правят. Най-много са безразличните към проблемите и нуждите на бежанците сред живеещите на село, симпатизиращите на Русия, хората с ниско образование и поддръжниците на БСП и ДПС.

Три четвърти от българите се страхуват в една или друга степен от трета световна война и почти неизбежната, като следствие от нея, употреба на ядрено оръжие.

Като по-малка заплаха се гледа на риска от окупиране на България и бомбардиране на обекти в страната, може би не толкова заради това, че са малко вероятни, колкото че все пак оставят шансове за собствено оцеляване. С известни нюанси, най-обезпокоените групи са най-младите и най-възрастните, жителите на областните центрове и малките градове, лицата с основно и ниско образование, симпатизантите на ГЕРБ, ПП и ДБ. Най-малко се тревожат столичаните и хората с високи доходи.

Под 7 на сто от българите са готови да бранят страната си като се запишат в армията, в случай на агресия. Това се равнява на около 400 хиляди . Най-много потенциални доброволци има сред мъжете до 50 в малките градове, сред симпатизиращите на Украйна, сред избирателите на ПП и негласуващите, но сред нито една група делът им не надхвърля 10 на сто.

16% са готови да избягат от страната, а 38% няма да предприемат нищо.

Към „безопасна“ държава ще се отправят най-вече богатите, столичани, младите и електората на ДПС и ИТН.

Малко над 1/3 от участвалите в проучването смятат, че принадлежността на България към Съветския блок е забавило развитието ѝ, а малко над 1/5 са на противоположното мнение.

42% смятат, че политиката на Русия спрямо България е користна. Между 20 и 25 % са посещавали Русия поне веднъж. Голяма част от симпатизантите на БСП са били на посещение там.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви